Ne bune se samo trgovci lijekovima. Štrajkali su danas vozači i tehničari saniteta. Traže izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta, ali i veće plaće.

Galerija


Sirene vozači od danas neće paliti, a neće ni prolaziti kroz crveno. Nisu smjeli ni prije, no to u praksi, kažu, nije funkcioniralo. Oko 700 vozača saniteta iz cijele Hrvatske počelo je bijeli štrajk.

Vezani članci Aerodrom, Italija Otkazano nekoliko letova iz Italije prema Hrvatskoj zbog štrajka kontrole leta Štrajk najavili medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza Zagrebački sanitetski prijevoz od srijede u štrajku, oko 200 pacijenata naći će se u problemu

"Naša problematika traje od 2011. godine izdvajanjem hitne medicinske pomoći od saniteta", kaže Tomislav Cerovac, sindikat medicinske sestre i tehničari zajedno.

Hitna pomoć ostala je na koeficijentu 0,95, a njima se smanjio na 0,776. Na taj način su im se smanjile plaće, ali ne i obujam posla.

"Infarktni akutni, moždani udari, djeca u inkubatoru prije rođena, trudnice koje krvare, što mi prevozimo - to nisu hladni prijevozi", ističe Cerovac.

Traže povrat koeficijenta ili povećanje na 0,90 bez obavljanja hitnog prijevoza. Plaća bi im tako porasla do 1500 kuna.

"Ima radna skupina koju vodi ministarstvo zdravstva, tu su uključeni oni, uključeni su svi zainteresirani predstavnici i traže rješenje", rekao je premijer Andrej Plenković.

Kažu da im je ministar Beroš obećao povećanje.

"Taj koeficijent 0,90 je ponuđen, znači o njemu nije pregovarano, to je samo njegova zadnja 0,90. On apsolutno ni na jedan naš zahtjev i dopis nije odgovorio", kaže Božo Jakelić, županijski povjerenik sindikata medicinskih sestara i tehničara Šibensko-kninske županije.

"Nije naš prijevoz samo od točke A do točke B tih pacijenata. Mi s tim pacijentima živimo, prolazimo kroz njihove dijagnoze", rekao je Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza Doma zdravlja krapinsko zagorske županije.

Nezadovoljni su i zbog neisplate posebne nagrade za skrb COVID-19 pacijenata.

"Umjesto na osnovnu plaću koja je trebala biti 450 do 500 kn, naša nagrada, ali ne mogu ju nazvati nagrada nego naš jad je bio od 7 kuna do 50 kuna", rekao je Markuš.

Podršku im daje udruga pacijenata.

"Imate ljude koji idu na hemodijalizu, i ovi ljudi njih tri puta tjedno prevoze. I bez njih oni svoju terapiju ne bi mogli niti dobiti", ističe Marina Novaković Matanić iz Udruge Dignitas.

Zbog bijelog štrajka prijevozi se naručuju 24 do 48 sati unaprijed, kao i premještaji između bolnica. Iznimno, zbog situacije s koronavirusom, COVID pacijenti neće osjetiti promjene. Štrajkat će, kažu, dok ne dobiju svoj koeficijent.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr