Hrvatska ratna mornarica slavi 27 godina. Središnja svečanost održana je u Pločama - koje su dobile i svoju postrojbu. Otvorena je vojarna 116. brigade.

Galerija


Vojska se vratila u Ploče i to na 27. obljetnicu Hrvatske ratne mornarice. Što sve zna, pokazala je postrojba koja će od danas raditi na ovom području. Sretni što su konačno kod kuće.

Vezani članci Slovenska vojska uskoro na granici? - 1 Uz Kupu bi uskoro moglo biti više vojnika i policajaca nego izletnika: Naši političari ne vide problem, no građani su razočarani Vojska postavila šatore ispred KBC-a Zagreb - 1 Hrvatska vojska postavlja šatore ispred KBC Zagreb i poručuje: "Budite odgovorni i nosite maske"

Postrojba će biti smještena u vojarni koju su svečano otvorili predsjednica i ministar obrane. Dobila je ime po 116. brigadi zbog njezine, ističe ministar, važne uloge u ratu.

"Taj povratak vojske u Ploče je u funkciji mira, sigurnosti, pomoći lokalnom stanovništvu, došla je jedna postrojba, nova sposobnost koja je potrebna hrvatskoj vojski, to je mornaričko desantno pješaštvo", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Među 158 pripadnika, koji su dobili beretke kao simbol pripadnosti, ima i mladih vojnika. Morali su proći tešku obuku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ističe kako vojska u Pločama znači ulaganje u razvoj i sigurnost.

"Posebno imamo u vidu nezakonite migracije na području Sredozemlja koje su postale jedan od većih sigurnosnih izazova i prijetnji cijeloj Europi. Povratak Hrvatske vojske u Ploče znači gospodarski i demografski rast", poručila je Predsjednica.

Tome se nadaju i građani Ploča, koji su danas mogli obići brodove ratne mornarice. Nakon otvaranja vojarne u Pločama, ministar najavljuje da će se vojska vratiti i u Varaždin i Pulu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr