Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička odluka

Vojni stručnjak uvjeren da je Anušić na čelu MORH-a samo privremeno: "Koliko znam, on je prijelazno rješenje"

Ivan Anušić dolazi na sastanak parlamentarne većine
Ivan Anušić dolazi na sastanak parlamentarne većine Foto: Cropix
Marinko Ogorec, vojni i sigurnosni stručnjak, smatra da je Ivan Anušić samo privremeno rješenje na dužnosti ministra obrane.

Marinko Ogorec, vojni i sigurnosni stručnjak, osvrnuo se na odluku premijera Andreja Plenkovića da novi ministar obrane bude Ivan Anušić, kao i na njegovu spremnost za obavljanje te dužnosti s obzirom na veoma kompleksnu trenutnu geopolitičku situaciju u svijetu.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić, župan Analiza novog imenovanja Zašto je Plenković tako brzo donio odluku o Anušiću? Ovog vikenda slijedi važan događaj, zbog toga će se procedura ubrzati

"Anušić je, koliko znam, samo privremeno i prijelazno rješenje. Donesena je odluka jer je trebalo što prije imati ministra obrane. No, sustav kao takav funkcionira i u postojećim okolnostima", kazao je Ogorec za N1.

Odabir Ivana Anušića za ministra obrane ocijenio je kao "pokrpavanje", no i izjavio da sustav nacionalne sigurnosti nije ugrožen. Ogorec također smatra da bi svakako bilo bolje da je na čelu MORH-a profesionalac koji poznaje sustav i posao. "No, hoće li to biti civil koji nema dovoljno znanja i iskustva ili osoba koja je već bila involvirana u sustav i vojne strukture, to je stvar političke odluke", rekao je.

Sudjelovao u brojnim ratištima

Potencijalni ministar obrane diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Kao tada maloljetan dragovoljac sudjelovao je u Domovinskome ratu od lipnja 1991. Otada je sudjelovao u brojnim ratištima kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade. Politički je aktivan od 2005. kada je izabran za načelnika Općine Antunovac. Župan Osječko-baranjski prvi puta je postao 2017. godine, dok je na izborima 2021. za istu poziciju pobijedio već u prvome krugu.

Ivana Anušića je za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade u ponedjeljak predložio premijer Plenković, o čemu će Hrvatski sabor  glasati u četvrtak. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene