Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje pripravnosti

Vodeni val putuje prema Sisku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnjih kritičnih vodostaja rijeka Save i Drave, situacija se polako smiruje, a uskoro se očekuje i pad vodostaja. Vodeni val koji je jučer zahvatio šire područje Zagreba i Varaždina danas se seli prema Sisku.

Kako doznajemo iz Hrvatskih voda situacija na velikogoričkom području se polako smiruje, vodostaj Save u ovom trenutku stagnira, a očekuje se da će između 9 i 11 sati početi opadati. Nasipi su u dobrom stanju, a tijekom noći su obavljene i neke pregradnje nasipa. Vodeni val u ovim trenucima putuje prema Sisku.

Pročitajte i ovo Borba s rijekom Dravom Rekordni vodeni val Drava opada, ali i dalje kritično u naseljima Drnje i Torčec: "Rijeka će sigurno ugroziti još neka naselja" Vodostaj Drave raste - 1 Rekordni vodostaji Operativne snage u visokoj pripravnosti: "Što se tiče grada Osijeka, očekujemo vrlo visok vodostaj Drave"

Oborine u zapadnom slivu rijeke Save prestale su ili su prisutne manjim intenzitetom, a tijekom protekle noći vodostaji Save u Sloveniji kao i na dionici Save u Hrvatskoj uzvodno od Zagreba i na području grada Zagreba nastavili su s opadanjem, dok su vodostaji Save nizvodno od Zagreba bili u porastu, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

Obzirom da je noćas prestalo djelovanje preljeva Jankomir, odnosno rasterećivanje Save u kanal Odra, Hrvatske vode ističu kako je potrebno pristupiti postupnom otvaranju prometa preko prometnica, koje prolaze kroz kanal Odra pa je potrebno ukloniti fizičke zapreke na mjestima prolaza prometnica kroz nasip kanala Odra.

>> Dok se jedni bore s poplavama, on 'trenira' na podivljaloj Dravi!

U skladu s time, ističu Hrvatske vode, MUP treba izvršiti pregled stanja prometnica i ukoliko se procijeni da je sigurnost prometa osigurana, otvoriti prometnice koje prolaze preko kanala Odra.

Svi centri obrane od poplava sektora na kojima se provode mjere obrane od poplava u svezi dolaska najavljenoga vodnog vala nastavljaju radom, te prema Državnom planu obrane od poplava provode propisane mjere.

Ustava Prevlaka otvorena je od 5. studenog radi rasterećenje savskih voda uzvodno od Siska kanalom Lonja - Strug u Lonjsko polje otvaranjem svih pet polja u punoj visini. Trenutna protoka je oko 250 prostornih metara u sekundi.

Na poplavnom područje općina Brdovec i grada Zaprešić voda se postupno povlači.

Što se tiče stanja na Dravi, vodostaji uzvodno opadaju, a kod mjesta Otok Virje i mjesta Pušćine u Međimurskoj županiji pukli su nasipi te se i dalje radi na sanaciji tog područja

Kako su jutros izvijestili iz podružnica Hrvatskih voda u Varaždinu, protoci Drave su u padu pa je jutros u 8 sati zabilježen protok vode kod HE Varaždin od 1340 prostornih metara u sekundi, a kod HE Čakovec 1100 prostornih metara u sekundi.

'U općini Cestica voda je još u poplavljenim naseljima, no, smanjen je njezin prodor i treba ju ispumpati, a to će se pokušati riješiti tijekom današnjeg dana', rekao je  Zdenko Kereša iz Hrvatskih voda, dodavši kako je na Hidroelektrani Varaždin, gdje je protok vode jučer u jednom trenutku bio rekordnih 3300 prostornih metara u sekundi, sada ispod 2000 prostornih metara.

Budući da je u susjednoj Sloveniji protok vode pao na 860 prostornih metara u sekundi, očekuje se daljnji pad vodostaja.

U Pušćinama pod vodom i dalje se nalazi stotinjak kuća. Tijekom noći nije bilo potrebe za evakuacijom, a vatrogasci, policija i pripadnici Civilne zaštite pomogli su skloniti imovinu građana na sigurno.

Iako je bila opasnost da voda uđe i u kuće u naseljima Gornji Kuršanec i Gornji Hrašćan to se tijekom noći nije dogodilo. Poslije ponoći normaliziran je promet na državnoj cesti D 3 između Čakovca i Varaždina.

Za sav promet i dalje je zatvorena cesta Čakovec - Trnovec, cesta Pušćine - Gornji Hrašćan i cesta Donja Dubrava Koprivnica. Do daljnjega je zatvoren međunarodni državni prijelaz Trnovec, malogranični pogranični prijelaz Sveti Martin na Muri - Hotiza.

Iz čakovečkog centra 112 izvijestili su da je rijeka Mura u opadanju te da je u 8 sati izmjerena visina od 389 cm kod Murskog Središća. Za rijeku Muru i dalje su na snazi redovne mjere od poplave.

U tijeku je sastanak Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije na kojem se raspravlja o daljim smjerovima sanacije šteta nakon poplava.

>> Rijeke i dalje prijete: Evo gdje su izvanredne mjere obrane od poplave!

Podsjetimo, na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica jučer su uvedene izvanredne mjere obrane od poplave, dok su na ostalom području Zagrebačke županije uz sliv Save na snazi redovne mjere zaštite od poplave.

Izvanredne mjere obrane od poplava za područje proglašene su i oko HE Čakovec, te za kanal, kao i staro korito rijeke Drave koja se jučer poslijepodne prelila preko nasipa u blizini Pušćina u Međimurskoj županiji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene