Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela, svjesno se izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave i time kršio zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e, zaključak je Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je danas održalo sjednicu, priopćeno je iz Ureda predsjednika te Vlade.


Vijeće je razmotrilo rezultate provedenih nadzornih aktivnosti i mišljenja Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora vezano za sporna zapošljavanja u SOA-i u ranijem razdoblju te rezultate stručnog nadzora Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vezani članci Sjednica zagrebačke Gradske skupštine - 6 Zasjeda Skupština, HDZ-ovci odmah napali Tomaševića zbog smanjenja plaća: ''To je populizam'' Ivica Puljak Puljak o zapošljavanjima bez natječaja: ''Čovjek je bio član HDZ-a i Nadzornog odbora Čistoće''

"Vijeće za nacionalnu sigurnost je zaključilo kako se u slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela, svjesno izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave. Takvim su se postupanjem kršili zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e", priopćeno je.

Vijeće je neprihvatljivim, iako nije kršen zakon, ocijenilo slučajeve primitka u SOA-u osoba koje nisu zadovoljavale sigurnosne kriterije za primitak u službu.

Sandra Benčić će tražiti odštetu od Karamarka

"Primitak takvih osoba u službu, iako u formalnom smislu nije predstavljao kršenje zakona, neprihvatljiv je, predstavljao je sigurnosni rizik te narušava ugled i vjerodostojnost SOA-e", stav je Vijeća.

Vijeće je prihvatilo informaciju da je "radi izbjegavanja nepravilnosti i sigurnosnih rizika SOA propisala standarde i model zapošljavanja u službu".

"Time će se ubuduće izbjeći moguće manipulacije u postupku zapošljavanja osoba u sigurnosno-obavještajnom sustavu", stav je VNS-a koji je na sjednici prihvatio i izvješća sigurnosno-obavještajnih službi za prošlu godinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju