Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

Vladi želi promijeniti uvjete za stručno osposobljavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijardu i pol kuna Vlada želi usmjeriti u poticanje zapošljavanja mladih, dugotrajno nezaposlenih te nezaposlenih s nižom stručnom spremom.

U hitnu saborsku proceduru upućeni su prijedlozi i izmjene dvaju zakona, kojima se, između ostalog, mijenjaju i uvjeti koje moraju ispuniti osobe za stručno osposobljavanje. Predlaže se da pravo korištenja te mjere ograniči na dobnu skupnu do 30 godina, ali bi zato mjeru mogle koristiti sve nezaposlene osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem.

Pročitajte i ovo Turizam, ilustracija - 1 Prešao 100 tisuća Kako je ovo moguće: U špici sezone porastao broj nezaposlenih Ilustracija "Sinovi i kćeri" Ogromna nezaposlenost natjerala ih na bizaran potez: "Nismo mi drukčiji od mladih koji imaju posao"

"Predlaže se da osoba uključena u stručno osposobljavanje ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, za dane provedene na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa i naknadu troška polaganja stručnog ili majstorskog ispita - što je novina u ovom zakonu", kaže Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako će od saborskih zastupnika zatražiti da ovi zakoni idu što žurnije u dnevni red i da se o njima odlučuje kako bi se cijeli proces mjera mogao pokrenuti početkom ožujka.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene