Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlogom zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, Vlada želi olakšati pokretanje investicijskog ciklusa.


Vlada je s današnje sjednice u drugo saborsko čitanje uputila konačni prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske kojim želi olakšati pokretanje investicijskog ciklusa ubrzavanjem rada državne administracije prilikom obrade prijavljenih projekata.

Vezani članci Janez Janša, slovenski premijer Zbog zaraze šefa državne obavještajne službe upitno glasovanje o povjerenju vladi Slovenije Ilustracija, pravosudni policajac u splitskom zatvoru Odzvonilo beskonačnom odugovlačenju? Osuđenici na zatvorsku kaznu mogli bi uskoro puno brže završiti iza rešetaka

Prema prijedlogu zakona, strateški projekt može se realizirati samo ako je usklađen s dokumentima prostornog uređenja, a u odlučivanje o davanju statusa strateške investicije uključuju se predstavnici jedinica lokalne uprave. Tako bi, prema prijedlogu, u povjerenstva za odabir strateških projekata bili uključeni župani i gradonačelnici na čijem se području investicije trebaju realizirati ili osobe koje oni za to ovlaste.

Dodatno se utvrđuje i odgovornost državnih službenika za brzo rješavanje administrativnih postupaka. Također, ako je investitor tvrtka koja je tek osnovala podružnicu Hrvatskoj, od nje se neće tražiti dokazi boniteta (BON1 i BON2), jer ih kao nova ni ne može imati.

>> Maras: Hrvatska jedna od najzanimljivijih zemlja za ulaganje u regiji

Prema prijedlogu, koji je raspravljen još u prvom prvom saborskom čitanju, definirani su kriteriji za odabir strateških projekata. To su oni s ukupnom vrijednošću kapitalnih troškova ulaganja jednakom ili većom od 150 milijuna kuna ili imaju mogućnost sufinanciranja iz fondova i programa EU uz ukupnu vrijednost kapitalnih troškova projekta jednaku ili veću od 75 milijuna kuna. Status strateških projekata imali bi i oni koji se ostvaruju na potpomognutim područjima s ukupnim troškovima ulaganja od najmanje 20 milijuna kuna, a ista granica vrijedi i za otoke.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sjednice Vlade kako preporuke Hrvatske udruge poslodavaca i drugi istupi zadnjih mjeseci govore da je poticajni zakon za investicije potreban radi stvaranja povjerenja investitora u to da će država izvršiti obveze prema njima i logistički pratiti realizaciju investicija.

'Ovaj zakon nije rješenje cjelokupne gospodarske situacije, ali je detalj koji će ubrzati investicije i naučiti administraciju kako treba funkcionirati kako bismo promijenili dugogodišnji imidž zemlje da smo spori, neefikasni i nesigurni za strane investitore', rekao je Vrdoljak. Dodao je kako vjeruje da će zakon poboljšati investicijsku klimu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook