Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlogom zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, Vlada želi olakšati pokretanje investicijskog ciklusa.


Vlada je s današnje sjednice u drugo saborsko čitanje uputila konačni prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske kojim želi olakšati pokretanje investicijskog ciklusa ubrzavanjem rada državne administracije prilikom obrade prijavljenih projekata.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

Prema prijedlogu zakona, strateški projekt može se realizirati samo ako je usklađen s dokumentima prostornog uređenja, a u odlučivanje o davanju statusa strateške investicije uključuju se predstavnici jedinica lokalne uprave. Tako bi, prema prijedlogu, u povjerenstva za odabir strateških projekata bili uključeni župani i gradonačelnici na čijem se području investicije trebaju realizirati ili osobe koje oni za to ovlaste.

Dodatno se utvrđuje i odgovornost državnih službenika za brzo rješavanje administrativnih postupaka. Također, ako je investitor tvrtka koja je tek osnovala podružnicu Hrvatskoj, od nje se neće tražiti dokazi boniteta (BON1 i BON2), jer ih kao nova ni ne može imati.

>> Maras: Hrvatska jedna od najzanimljivijih zemlja za ulaganje u regiji

Prema prijedlogu, koji je raspravljen još u prvom prvom saborskom čitanju, definirani su kriteriji za odabir strateških projekata. To su oni s ukupnom vrijednošću kapitalnih troškova ulaganja jednakom ili većom od 150 milijuna kuna ili imaju mogućnost sufinanciranja iz fondova i programa EU uz ukupnu vrijednost kapitalnih troškova projekta jednaku ili veću od 75 milijuna kuna. Status strateških projekata imali bi i oni koji se ostvaruju na potpomognutim područjima s ukupnim troškovima ulaganja od najmanje 20 milijuna kuna, a ista granica vrijedi i za otoke.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sjednice Vlade kako preporuke Hrvatske udruge poslodavaca i drugi istupi zadnjih mjeseci govore da je poticajni zakon za investicije potreban radi stvaranja povjerenja investitora u to da će država izvršiti obveze prema njima i logistički pratiti realizaciju investicija.

'Ovaj zakon nije rješenje cjelokupne gospodarske situacije, ali je detalj koji će ubrzati investicije i naučiti administraciju kako treba funkcionirati kako bismo promijenili dugogodišnji imidž zemlje da smo spori, neefikasni i nesigurni za strane investitore', rekao je Vrdoljak. Dodao je kako vjeruje da će zakon poboljšati investicijsku klimu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook