Poticanje ulaganja dobiva svoj novi okvir, a u taj će projekt Vlada uključiti i državne nekretnine kako bi poduzetnike motivirala na ulaganja i stvaranje novih radnih mjesta. Omogućit će to Zakon o poticanju ulaganja, čije bi izmjene uskoro trebale biti izglasane u Saboru.

Galerija


Zakon o poticanju ulaganja poduzetnicima će omogućiti korištenje državne nekretnina na 10 godina, bez zakupa, ali uz ulaganje od najmanje tri milijuna eura i otvaranje 15 radnih mjesta.

Vezani članci Goran Čipčić pobjednik je prve sezone Startaj Hrvatska Dobre vijesti za male proizvođače - krenuo je projekt koji je i Goranu omogućio poslovni uzlet: "Pronašao sam ono u čemu sam najbolji" Davor Huić iz Udruge Lipa Tko je sve među poslodavcima koji su tražili pomoć? "Bacate novac iz helikoptera pa vam koji put padne krivo"

"Moraju uložiti u državnu imovinu da se njezina vrijednost poveća za 50 posto. Isto tako, nakon isteka povoljnog najma, poduzetnici bi imali mogućnost otkupiti državnu imovinu", rekla je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade.

Potpore za nabavu opreme i strojeva starih do pet godina moći će dobiti i mali poduzetnici. Promjena će biti i za IT sektor. Prag za korištenje poticaja više neće biti 150, nego 50 tisuća eura.

"Pravo koje se ostvaruje je smanjivanje poreza na dobit i to od 15 do 100 posto, ovisno o veličini poduzetnika", rekla je potpredsjednica Dalić.

Zakon je u četvrtak poslan u sabor. Trebao bi biti donesen u siječnju. Poslodavci zadnju verziju nisu vidjeli. "HUP podržava svaki napor Vlade koji će pridonijeti postizanju kvalitetnije i poticajnije ulagačke klime", stoji u izjavi Hrvatske udruge poslodavaca.

Ni analitičari ni sindikati nisu u potpunosti zadovoljni

Zakon pozdravljaju i analitičari, ali upozoravaju da to neće biti dovoljno.

"Jedan od najvećih problema s kojima se investitori suočavaju je vrlo trom i rigidan pravni sustav, odnosno vrlo velika neizvjesnost", smatra Hrvoje Stojić, analitičar Addiko banke.

U godini pred nama i sindikati očekuju promjene.

"Mi smo do sada vidjeli da je ova Vlada puno jače naslonjena prema poslodavcima, nego prema radnicima. U ovoj godini napraviti ravnotežu", rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Bez ulaganja nema ni novih radnih mjesta, a ovaj bi ih Zakon, smatraju u Vladi, trebao stvoriti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr