Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s trgovcima

Vlada hitno pozvala trgovce na sastanak: Želi da vrate cijene na staro za 1300 proizvoda

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj pozvani su u utorak na sastanak u Ministarstvo.

Ministarstvo gospodarstva će tražiti od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 1300 namirnica koje se nalaze u aplikaciji "Kretanje cijena" i to na one razine koje su bile na dan 31. prosinca prošle godine.

Pročitajte i ovo Klinička bolnica Sveti Duh bolnice postaju državne Grad Zagreb najavio ustavnu tužbu zbog Beroševe odluke o bolnicama

Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Interspara i Tommyja, pozvani su u utorak na sastanak u Ministarstvo. Sve se događa u tjednu kada Vlada donosi novi paket mjera pomoći, a neizvjesno je hoće li i dalje svi jednako primati subvencije za struju. Sugovornici bliski Vladi ne otkrivaju što će se dogoditi ukoliko trgovci ne pristanu na ovaj zahtjev, već samo poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju.

Prema podacima iz aplikacije "Kretanje cijena", vidljivo je da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju, košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Razoran potres Odluka Vlade: Više od 600 tisuća eura za Maroko

Pročitajte i ovo Mačeta Noćni provod Pijan s mačetom u ruci noću hodao Vinkovcima

Najviše je u tom razdoblju i u zadnjih pola godine poskupjelo povrće. 

Primjerice, pet kilograma krumpira u većini velikih trgovačkih centara skuplje je za čak 50 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine.

Crveni luk, primjerice, skuplji je za 73 posto, a mrkva za gotovo 50 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene