Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada smijenila šefa zatvorskog sustava Ivana Damjanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice razriješila državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Ivana Damjanovića koji je dosad rukovodio Upravom za zatvorski sustav.

Umjesto državnog tajnika Upravom za zatvorski sustav ubuduće će rukovoditi ravnatelj Uprave. No kako je to mjesto, iako je bilo predviđeno sistematizacijom, do sada bilo nepopunjeno, za njegovo popunjavanje danas je raspisan javni natječaj, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

U međuvremenu vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave za zatvorski sustav bit će diplomirani kriminalist Miroslav Mihoci.

Za novog državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, umjesto razriješenog Ivana Damjanovića, Vlada je imenovala dosadašnjeg zamjenika državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za upravu Zorana Pičuljana.

Novi tajnik bit će nadležan za organizacijske i normativne poslove u Ministarstvu te za nadzor nad Upravom za zatvorski sustav a po potrebi i za druge poslove u skladu s preustrojem Ministarstva.

Kadrovske promjene na razini državnih tajnika napravljene su u sklopu preustroja i kadrovskog jačanja Ministarstva na prijedlog ministra.

Preustroj Ministarstva bit će proveden do kraja godine, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Smjena Ivana Damjanovića

Sada već bivši šef hrvatskih ćelija, Ivan Damjanović odlazi iz Remetinca. Medijski napisi i izmišljene afere, kaže, više nije mogao podnijeti. Stoga je i ministrovu odluku o premještaju na mjesto savjetnika, dočekao s veseljem. 

Optužbe da je zbog njega Hrvoje Petrač u Lepoglavi imao povlašten status, godišnje odmore i slobodne dane - naziva smiješnim. Tvrdi i sam je naložio internu istragu o Petračevu prošlogodišnjem transferu iz zatvorenog u poluotovoreni tip kaznionice u Lepoglavi.

'imam dojam da sam smetao određenim interesnim, političkim, a možda i kriminalnim skupinama koje su radi toga što nisu mogle ostvariti određene pogodnosti unutar zatvorskog sustava, jer ja to jednostavno nisam dopuštao', rekao je Damjanović.

Slučajno ili ne, Petračeve povlastice brzo su se počele gubiti. Tako je najpopularniji zatvorenik na dan ubojstva Ivane Hodak ponovno vraćen u zatvoreno krilo lepoglavske kaznionice. A nekoliko dana nakon atentata na Pukanića i Franjića pompozno je prebačen i u Pulu, navodno iz sigurnosnih razloga.

Zbog strožeg zatvora, manje povlastica i rigoroznijih mjera - Petračev odvjetnik već je izrazio nezadovoljstvo zbog kršenja ljudskih prava. Što će otkriti interna kontrola, tko je kome i uz čiji blagoslov davao povlastice u Lepoglavi te je li doista bilo riječ o krivotvorenim dokumentima, trebalo bi se znati uskoro. Reorganizacija pravosuđa tek je počela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene