Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljoprivredna zemljišta

Vlada seljacima obećava bržu dodjelu državne zemlje, a administracija i dalje prespora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je najavila da će što prije staviti u funkciju čak milijun hektara obradive državne zemlje. Radi što veće učinkovitosti, raspodjelu zemlje je s općina prebacila na Agenciju za poljoprivredno zemljište.

No, čini se da ni državnoj agenciji baš posao ne ide glatko. Agencija tek zapošljava nove ljude, a u dva mjeseca uspjeli su raspisati 25 natječaja za svega šest tisuća hektara. Vrhunac zemljišne reforme tek se očekuje stupanjem na snagu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Pročitajte i ovo Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Ne stvara ovisnost Nezavisni hrvatski seljaci za legalizaciju kanabisa: "Od marihuane nitko nije umro!"

Ovaj Zakon nije još pošteno ni došao u Sabor, a već se oko njega podigla prašina. Prije svega jer ćete zemlju u zakup moći dobiti na 50 godina. Ali da biste se uopće javili na natječaj, morat ćete izraditi gospodarski program u kojem će pisati kako ćete gospodariti državnom zemljom, i svake godine bit ćete dužni pisano izvješće podnijeti Agenciji za poljoprivredno zemljište.

Ukoliko sve ne bude po 'špagi', više niste poželjan zakupac. Iako seljaci već odavno ne trebaju biti samo seljaci, nego i poslovođe, njima će ovo svejedno biti samo dodatni posao. Međutim, pitanje je kako će to funkcionirati u praksi jer Agencija za poljoprivredno zemljište koja je osnovana 2009. tek je prošle godine počela zapošljavati ljude.

>> Kajin: Određena poljoprivredna zemljišta su se čuvala za tajkune!

Iako su baranjske oranice pod snijegom seljaci ne spavaju zimski san. Mori ih raspodjela državne zemlje. 'Čekamo što će biti. Bit će natječaj ponovo, čuli smo. Svašta se priča', rekla je Jolanka Beno koja obrađuje 70 hektara državne zemlje. Općina joj više ne može produžiti zakup. Zemljom sada raspolaže državna Agencija.

'Nemam problem s državnim agencijama. To je sve ok. Ali ipak mislim da se na razini općine puno bolje zna tko što radi i koliko je pouzdan', smatra Jolanka. Susjedna općina Darda raspodijelila je svu zemlju, bez agencije. Hrvatska ima dva milijuna hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta. Nažalost, polovica se ne obrađuje.

Upravo tih milijun hektara država želi što prije staviti u funkciju. Kako će joj to poći za rukom kad je u dva mjeseca državna agencija raspisala natječaj za svega šest tisuća hektara.

'Olakšana i ubrzana zakonska procedura bi nam trebala omogućiti brže postupanje. S vremenom će se i agencija ekipirati', rekla je Smiljana Goreta Ban, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište. Agencija traži nove ljude. 'Za početak bi bilo 30-ak ljudi u prvoj fazi zapošljavanja', rekla je Goreta Ban. Dok se agencija uhodava, seljaci negoduju.

'Na ovim prostorima Baranje, kada je u 18. i 19. stoljeću bila grofovija zemlja je seljacima bila dodijeljena za dva popodneva', rekao je Petar Pranjić iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje. U grofoviji za dva dana, a u Republici Hrvatskoj za 20 godina.

Sav taj posao više neće kao do sada, raditi lokalna vlast, već država preko Agencije za poljoprivredno zemljište. A to je suprotno najavama kako se Hrvatska mora decentralizirati. Zbog toga su i dolazile kritike u smislu kako netko u uredu u Zagrebu ne može znati što se događa u primjerice Piškorevcima.

Država je donijela političku odluku jer je, kažu, do sada za dodjelu zemlje bilo najvažnije veza i poznanstvo i zato će to raditi Agencija, odnosno područni uredi. Zakon je podržao i Damir Kajin koji kaže da je dosadašnji išao na štetu seljaka.

Inače, želja da se sva zemlja stavi u funkciju ide jako sporo. Zakon je u redovitoj saborskoj proceduri, trebao bi biti izglasan do proljeća, a Agencija koja će odlučivati kome ide zemlja radi puževim korakom. Ovim tempom prvi bi traktori na državne oranice mogli ujesen, a to znači da je od ideje do realizacije trebalo gotovo dvije godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene