Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska većina podržala je izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju obrazlagajući ga kako je nužno pooštrenje uvjeta za prijevremenu mirovinu.


Pooštrenje uvjeta je nužno, kažu iz redova vladajućih, zbog lošeg stanja mirovinskog sustava te zbog nepovoljnog omjera broja zaposlenih i broja umirovljenika. Oporba, međutim, vladu optužuje da se vodila logikom samoposluživanja, te da je u prvom čitanju predložila rigorozno smanjivanje prava, da bi potom u drugom čitanju ponudila ublaženi, ali još uvijek po građane nepovoljan prijedlog.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrelja: Nisam primao novac od HDZ-a, podmeću mi! Slika nije dostupna SU: 'HSU osporava samozatajni rad mnogih'

>> Sindikati prijete referendumom o mirovinskom osiguranju

>> Popijač: U ovom stanju mirovinski sustav nije održiv

'U prvom čitanju predstavljen je krajnje neprihvatljiv prijedlog kao mamac, da bi sada svi bili sretni zato što se uvažilo nešto od primjedbi', rekao je SDP-ovac Davorko Vidović koji je zatražio da se primjena izmijenjenog zakona odgodi do 1. srpnja, kako bi se građanima dalo dovoljno vremena da izračunaju kolika će im biti mirovina po novim pravilima te hoće li im se isplatiti prijevremeni odlazak u mirovinu.

I Silvano Hrelja smatra da se vlada vodila logikom samoposluge. 'Sve mi ovo sliči na trgovinu u smislu postupanja u supermarketima - najprije dignem cijenu, a onda idem akcijama to spuštati', rekao je Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika. (Hina)