Ministar obrane Damir Krstičević govorio je o američkoj donaciji oklopnih vozila, koja se više od dvije godine dogovara u tišini, a čiju dostavu očekuju iduće godine. Hrvatski tim izabrao je 60 vozila.


Hrvatska će uskoro uputiti zahtjev prema ponuđačima kako bi se dogodine mogao potpisati ugovor o nabavi borbenog aviona. Poručio je to ministar obrane, ali nije htio govoriti o ponudama. Damir Krstičević je, međutim, progovorio o američkoj donaciji oklopnih vozila, koja se više od dvije godine dogovara u tišini, a čiju dostavu očekuju iduće godine.

Hrvatski tim, koji je boravio u Americi izabrao je 60 vozila, ali i još njih 24 za rezervne dijelove. Stara verzija oklopnjaka modela Bradley za pješaštvo nakon toga bi se modernizirala u "Đuri Đakoviću" i prebacila na digitalnu tehnologiju.

Vezani članci HV - ilustracija Ispraćaj hrvatskih vojnika u Litvu: "Neka naši saveznici i partneri zapamte vaše crvene beretke" Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu

"Kad to sve skupa dobijemo ponudu onda bi krenuli u nacionalnu proceduru koja se treba obaviti, a to je kompletna informacija, odlazak pred Odbor za obranu, a nakon toga odluke iz pozicije Vlade. Vozila bi bila donirana, znači od Vlade SAD-a.

Vlada SAD-a daje još 25 milijuna dolara za početak kompletne modernizacije, nakon toga priča će se događati u 'Đuri Đakoviću' u odnosu na mogućnosti i otprilike vezano za vozilo cijena je dva do pet milijuna dolara", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju