Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Hrvatska ne može ostati u arbitraži'.


Vlada Republike Hrvatske održala je u utorak telefonsku sjednicu s koje je Hrvatskome saboru podnijela prijedlog zaključka kojim će Sabor obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009. u Stockholmu, koji je na snazi od 29. studenoga 2010., zbog bitne povrede njegovih odredbi od strane Republike Slovenije, priopćila je vladina Služba za odnose s javnošću.

Vezani članci Dalija Orešković Orešković: "Po Reinerovu nalogu straža mi onemogućila ulazak u sabornicu" Marija Selak Raspudić Svađe u Saboru, Marija Selak Raspudić oštro po Jandrokoviću: "Vi niste moj psihijatar da tumačite moje namjere. Omalovažavate zastupnike"

Hrvatski sabor u srijedu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Na izvanrednoj sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev, raspravljati će o novonastalim okolonostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Slovenija se umjesto za domaćeg suca odlučila za 'veliku zvjerku'

Hrvatske parlamentrane stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

"Hrvatska ne može ostati u arbitraži", poručuje premijer Milanović koji je, uz ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, formalno ovlašten parlamentu predstaviti Vladina stajališta.

Ugovor moramo raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati, naglašava premijer te najavljuje da će se Hrvatska držati međunarodnog prava.

"I to će biti molba Vlade prema Saboru, da nas Sabor obveže da postupamo na taj način. Očekujem veliku podršku, neću reći jednoglasnu, ali nadam se - jednoglasnu", rekao je premijer ponovivši više puta da je postupak arbitraže "kontaminiran".

U javnosti je, naime, otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Premijer ne vjeruje da će izlazak Hrvatske iz arbitraže na bilo koji način loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose.

Predsjednik Sabora Josip Leko izvanrednu je sjednicu sazvao za srijedu i četvrtak, no vrlo je vjerojatno da bi ona mogla biti gotova već u srijedu.

Naime, u Saboru kažu da postoji dogovor da o temi govore samo klubovi zastupnika, njih 13, ne i zastupnici pojedinačno, a to onda bitno skraćuje zasjedanje.

Treba istaknuti i da saborska sjednica, iako nosi oznaku izvanredne, to nije zbog teme, nego roka u kojemu Sabor zasjeda, a to je izvan redovne radne sezone koja je završila 15. srpnja i ponovno počinje tek 15. rujna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook