Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidaju se državni poticaji

Nakon gotovo dvije godine na vlasti Milanović ustvrdio: Nema zezanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Državni poticaji na stambenu štednju ukidaju se od 1.1. do 31.12.2014.', rekao je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade.

Prije nego je ministar financija Slavko Linić predstavio nacrt prijedloga Zakona o dopuni zakona o stambenoj štednji i državnom poticaju stambene štednje, premijer Zoran Milanović rekao je kako želi naglasiti da se ne radi o ukidanju stambene štednje, već korekciji za jednu godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUB analiza Što će biti s kamatnim stopama? Ovo su scenariji za ovu i iduću godinu Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

'Napominjem da ovo nije ukidanje poticaja na stambenu štednju, već korekcija za jednu godinu. Promatrat ćemo što se događa. Potrebne su nam uštede u proračunu. Ušli smo u proceduru prekomjernog deficita i nema zezanja. Svaki trošak koji nije vitalan može biti predmet korekcije. Naglašavam, ovo nije ukidanje stambene štednje!', rekao je premijer.

>> Linić: Ne odustajem od ukidanja poticaja na stambenu štednju

'Državni poticaji ukidaju se od 1.1. do 31.12.2014.', rekao je Linić.

Dodaje kako je ministarstvo financija ocijenilo da sustav stambene štednje nije ispunio svoju temeljnu svrhu, odnosno značajniju kreditnu aktivnost građana, stoga predlaže ukidanje državnih poticaja stambene štednje, koji se isplaćuju u visini 10 posto od uplaćenih uloga pri čemu je maksimalan ulog na koji se državna poticajna sredstva mogu obračunati 5.000 kuna godišnje po štediši.

Zakon o potrošačkom kreditiranju

Govoreći o Zakonu o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da se zabranjuje uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu. 'Vjerovnik mora upozoriti na rizike', kaže ministar financija.

Određuje se i maksimalno dopuštena kamatna stopa na stambene i potrošačke kredite. Također, napominje Linić, štitimo građane od aprecijacije valute. 'Ako građaninu banka želi smanjiti minus po tekućem računu mora ga obavijestiti mjesec dana prije i dati mu mogućnost otplate od godine dana', objasnio je Linić.

'Vjerojatno će biti tužbi'

Premijer je nadodao kako će po ovom pitanju vjerojatno biti tužbi. Ali, kaže Milanović, postavljamo pravila igre kako bi građani mogli sigurnije ulaziti u aranžmane s bankama. Kazao je i kako Vlada ovim želi spriječiti ekstra profite banaka temeljem prevelikog opterećivanja građana.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti

'Fiskalno pravilo zamjenjuje se novim, primjena i na javna trg. društva. Politička odgovornost zamjenjuje se prekršajnim odredbama', rekao je Linić.

Na Vladi je odlučeno i kako se osniva Radna skupina za koordinaciju i praćenje provedbe reformskih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. - 2016., o čemu je izvijestila ministrica Milanka Opačić.

Usklađivanje prekršajnog zakonodavstva

Govoreći o usklađivanju prekršajnog zakonodavstva RH s Kaznenim zakonom ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako je njegov tim otkrio da više od 500 zakona ima prekršajne odredbe. 'Kroz proceduru smo provukli 217 zakona, od toga je 91 imalo prekršajne odredbe. Bilo bi dobro da dodatno razmislimo, možemo li i na drugačiji način reagirati. U 53 slučaja utvrdili smo preklapanje s kaznenim odredbama. To smo uskladili i možemo reći da smo pola, odnosno 217 propisa uskladili tako da nema preklapanja s odredbama kaznenog prava', kaže Miljenić.

Zdravstevno osiguranje za studente

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako svi redoviti studenti bez obzira na to koliko imaju godina, imaju pravo na osnovno zdravstveno osiguranje, osam godina od dana upisa na fakultet.


 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene