Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sabor je do sada 'odglasovao' više od 100 amandmana, a zastupnici su ih podnijeli ukupno 126.


Vlada je prihvatila niz amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2015. kojima je saborski Klub zastupnika SDP-a tražio više novca za potrebe nacionalnih manjina.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Osigurani glasovi za Zakon o udžbenicima i konsenzus za Deklaraciju o BH Hrvatima? Ministar financija Zdravko Marić u Saboru (Foto:Patrik Macek/PIXSELL) U Saboru izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona: ''Ovo nije reforma, nego nepravda''

Prihvaćen je tako amandman kojim je iznos namjenjen Savezu mađarskih udruga Beli Manastir pojačan za 1,5 milijuna kuna. Isti je iznos usmjeren Romskom nacionalnom vijeću, Talijanska unija Rijeka i Stručna služba Savjeta za nacionalne manjine dobili su po dva milijuna kuna, za 700.000 kuna povećana je potpora Izdavačkoj kući Edit itd.

Više novca za manjinske programe predložila je i sama Vlada, koja je amandmanom predvidjela preraspodjelu unutar razdjela Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, kojom bi se osiguralo nešto više od 880 tisuća kuna za programe obrazovanja nacionalnih manjina.

Vlada je istim amandmanom predvidjela 37 milijuna kuna više za tekuću pomoć jedinicama lokalne samouprave prve i druge skupine, a novac za to preusmjerit će s pozicije za izgradnju graničnih prijelaza.

Predviđeno je i pet posto više novca za pomoć jedinicama treće, četvrte i pete skupine po stupnju razvijenosti, koje ne spadaju u kategoriju potpomognutih područja.

HDZ-ovac Reiner podnio 77 amandmana na proračun

Novac za to povećanje namaknut će se preraspodjelom s pozicija Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Ministarstva regionalnog razvoja.

Vlada predlaže i milijun kuna više za Ured pučkog pravobranitelja te niz drugih tehničkih preraspodjela.

Vladinu amandmanu usprotivio se HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, koji smatra da jedan amandman ne bi smio obuhvatiti preraspodjele u takov velikom broju resora.

Uvjeren je da su su se određena povećanja mogla provesti bez intervencije u prijedlog proračuna, kroz proračunsku pričuvu te da Vlada amandmanom 'kupuje' podršku proračunu, posebno kad je riječ o više novca programe obrazovanja nacionalnih manjina.

'Interesantne su preraspodjele u ministarstvu koje stalno kuburi s novcima i koje stalno nema dostatna sredstva za osnovne djelatnosti. Kada povučete jednu debelu strelicu prema amandmanima koje je dao Klub SDP-a onda će vam biti jasno zašto je to napravljeno. Ide se amandmanom isključivo da se zabetoniraju rukice u zraku', uvjeren je Šuker.

Sabor je do sada 'odglasovao' više od 100 amandmana, a zastupnici su ih podnijeli ukupno 126. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook