Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspiriran Vladinim prijedlogom

HDZ-ovac Reiner podnio 77 amandmana na proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Inspiraciju' za tako brojne amandmane, Reiner nalazi u obrazloženju da Vlada u proračunu za 2015. godinu i projekcijama za 2016. i 2017. nije planirala niti osigurala financijske preduvjete za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehonologije.

Ukupno 133 amandmana podnijeli su saborski zastupnici i klubovi na Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu, gotovo polovicu, odnosno njih 77 predložio je HDZ-ov Željko Reiner.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Rok za podnošenje amandmana istekao je u petak u podne, na potezu je sada Vlada koja će ih razmotriti i odlučiti koje će prihvatiti. Ipak, konačnu riječ imat će Sabor koji će o amandmanima i samom proračunu odlučivati idući tjedan.

'Inspiraciju' za tako brojne amandmane, Reiner nalazi u obrazloženju da Vlada u proračunu za 2015. godinu i projekcijama za 2016. i 2017. nije planirala niti osigurala financijske preduvjete za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehonologije.

Reiner to nastoji popraviti, pa traži uvođenje niza novih stavki npr. osposobljavanje učitelja i nastavnika za pripremu kurikularnih dokumenata, za eksperimentalno uvođenje kurikuluma devetogodišnjeg obrazovanja, za poboljšanje statusa učitelja, opremanje vrtića, škola i domova da budu primjereni djeci s teškoćama itd.

Sredstva bi, mahom, uzimao Uredu premijera, Vladi, Saboru.

Djeca moraju imati topli obrok

Drugačije viđenje proračuna ponudili su i HDSSB-ovci, koji su, također podnijeli brojne amandmane. Jednim od njih, Igor Češek i Boro Grubišić traže da se za milijun i pol kuna poveća subvencioniranje prehrane siromašne djece.

Nedopustivo je, kažu, da postoje djeca koja nemaju ni jedan topli obrok dnevno.

No, HDSSB-ovci ne zaboravljaju ni potrebe svoga kraja, pa traže da se osiguraju novci za izgradnju brze ceste Ilok-Lovas-Tovarnik sa spojem na A3, da se izgradi sportska dvorana i rekonstruira osnovna škola Miroslava Krleže u Čepinu koju pohađa 440 đaka. Procjenjuju da za to treba šest milijuna kuna. Grubišić traži i 300 tisuća kuna za kupnju navalnog vatrogasnog vozila DVD-a Brodski Stupnik, a da se taj iznos 'sreže' SOA-i.

Ukupno devet amandmana podnio je Klub SDP-a, većina je 'okrenuta' potrebama nacionalnih manjina. SDP-ovci, primjerice, traže da se 1, 2 milijuna predviđena Savezu mađarskih udruga iz Belog Manastira dignu na 2, 7 milijuna, da se milijun i pol kuna usmjeri za kapitalnu donaciju Romskom nacionalnom vijeću.

Identičan je i amandman zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija koji precizira da bi se tim iznosom završila adaptacija prostora Vijeća započeta ove godine. I SDP i Kajtazi taj bi iznos 'srezao' Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Prijedlog proračuna za 2015. u Saboru podržali SDP, HNS i SDSS

Izdašnije proračunsko financiranje za povjerenicu za informiranje traže Klub SDP-a i HDZ-ova Sunčana Glavak. SDP predlaže da se pozicija administriranja i upravljanja poveća sa 1, 8 na 2,2 milijuna kuna, a informatizacija sa 36. 914 na 122 tisuće kuna.

Glavak traži da se iznos od 1, 8 milijuna 'digne' na 3, 1 milijun, te da se za taj iznos smanje sredstva Uredu predsjednika Vlade.

Milijun kuna više Uredu pučke pravobraniteljice predlaže Klub nacionalnih manjina, SDP-ov Klub, pak, zagovara da se Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom planirani iznos poveća za 260 tisuća kuna.

HDZ-ov Josip Đakić ponudio je pet 'braniteljskih' amandmana, angažirala se i reformistica Natalija Martinčević koja, među inim, traži da se 20 milijuna kuna preusmjeri u financijsku podršku Sveučilištu Sjever, jedinom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na kojem studira 3.500 studenata.

Nezavisna Jadranka Kosor traži još pet milijuna kuna za poticanje investicija malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, za koje je izdvojeno 20 milijuna kuna. Za tih pet milijuna srezala bi potpore političkim strankama koje su za 2015. planirane u iznosu od 55 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene