Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je danas uredbom odredila visinu minimalne plaće za iduću godinu u bruto iznosu od 3.017,61 kuna, što je za tridesetak kuna više od sadašnjeg iznosa minimalne plaće.


Iznos minimalne plaće određen je imajući u vidu poovećanje udjela minimalne plaće u prosječnoj plaći, uvažena je čijenica da se gospodarstvo još uvijek nalazi u recesiji, kao i da je pala kupovna moć građana, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Vezani članci Marko Primorac Fijasko Vladina plana: Nijedna od 428 općina ne želi spajanje unatoč poticajima Minimalna plaća, ilustracija Oko 50.000 hrvatskih radnika među najlošije plaćenima u EU: U samo četiri zemlje radnici primaju niži minimalac

Minimalna plaća stoga je povećana za 32,83 kune, rekao je Mrsić dodavši da se socijalni partneri nisu suglasili s njenim iznosom. Vlada je donijela i odluku o ograničenju novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama u idućoj godini.

Za isti rad svima jednake plaće?

Ministar uprave Arsen Bauk objašnjava da se ograničenje ne odnosi na zapošljavanja na upražnjena radna mjesta zbog prestanka ugovora o radu, popunjavanje radnih mjesta radi zamjene, te zapošljavanja na radna mjesta koja će se sistematizirati nakon proširenja djelokruga javnih službi.

Ograničenje se također ne odnosi na javne službe koje će početi s radom nakon stupanja na snagu odluke, na zapošljavanja koja su već započeta i zapošljavanja osoba u javnim ustanovama koje sudjeluju u upravljanju, provedbi i reviziji Europskih strukturnih i kohezijskih fondova EU, te osoba koje su obvezne poduzimati aktivnosti potrebne za završetak provedbe programa IPA. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju