Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Za isti rad svima jednake plaće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija do proljeća očekuje od Zagreba konkretne mjere i odgovor na pitanje kako smanjiti minuse. Slučajno ili ne tada će biti isplaćena i prva plaća za državne službenike i činovnike - po novim pravilima.

Dio reforme uprave novi je Zakon o plaćama. Njime se predlaže da jedno radno mjesto u dva različita ministarstva bude jednako plaćeno. Tako bi spremačica u Uredu predsjednika i u školi imale istu plaću.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Porezno rasterećenje - Veće plaće - 1 MANJI POREZ NA DOHODAK Vlada najavljuje porezno rasterećenje: Izračunali smo koliko bi i kome od Nove godine plaće trebale rasti

'Za isto zanimanje, za isti staž imamo različite razine plaća. Razlika je bila čak i do 500 kuna. Želimo da za jednaku plaću bude jednaki rad, ili jednaki rad za jednaku plaću', rekao je ministar rada i mirovinskog susreta Mirando Mrsić.

Vlada kani uskladiti plaće u državnim i javnim službama. Mrsić naglašava kako će i u samom zakonu biti moguće stimulirati povećani rad i povećani uspjesi na radu.

>>On je prvi osuđeni poslodavac zbog neisplate plaća!

Oko 65 tisuća državnih službenika imat će ujednačene plaće s onima u javnim službama. Bit će podijeljeni u 12-14 platnih razreda. Ista pravila vrijedit će pri zapošljavanju, dobivanju otkaza, smanjenju plaće ili povećanju.

'Ne samo da će se usklađivati među istim osobama, nego će se usklađivati prema sličnim ili istim zanimanjima', dodao je Mrsić.

Sindikati podržavaju načelo - za jednak rad, jednaka plaća. No, brine ih što državni službenici ne bi više imali rješenje o stupanju u službu, već bi dobili, kao i svi ostali, ugovor o radu.

'Bojimo se da bi u slučaju nekakvih radnih sporova, ionako zatrpano sudstvo bilo dodatno zatrpano, što bi dovelo u pitanje njihovu efikasnost i rješavanje pojedinih sporova', rekao je Boris Pleša iz Sindikata državnih i likalnih službenika i namještenika.

Zakon bi u proceduru trebao početkom sljedeće godine. A prve nove plaće na proljeće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene