Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spora i neučinkovita

Može li decentralizacija zaživjeti u Hrvatskoj? Ne dok imamo jednu od najlošijih javnih uprava u Europi

Država bi decentralizaciju, a uprava je spora (Foto: Dnevnik.hr)
Država bi decentralizaciju, a uprava je spora (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Država bi decentralizaciju, a uprava je spora (Foto: Dnevnik.hr) Država bi decentralizaciju, a uprava je spora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zastave (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Jedan od planova Vlade u idućoj je godini provesti decentralizaciju zemlje. Prije svega, kroz veće prihode za lokalnu i regionalnu samoupravu kojoj ostaje više novca od poreza. No, veliki problem i dalje je spora i neučinkovita javna uprava, koja kotira kao jedna od najlošijih u cijeloj Europi.

Godina se privodi kraju, a u bjelovarskoj pilani posla kao u priči. U idućoj godini zaposlit će još ljudi, jer grad će im dati novca za poticanje deficitarnih zanimanja.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Ministar financija Marko Primorac Zatvoren upis trezoraca Ministar Primorac o trezorcima: "Građani su odazivom pokazali da vjeruju državi"

"Predviđamo da će u sljedećoj godini gradski prihodi zbog promjene zakona narasti za preko 10 milijuna kuna, svih 10 milijuna uložit ćemo u razvoj poduzetništva i gospodarstva na bjelovarskom području. Planiramo ove poticajne mjere - tko zaposli zidara, tesara ili armirača, dobije 50 tisuća kuna", govori Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara (HSLS).

Država bi decentralizaciju, a uprava je spora (Foto: Dnevnik.hr) Država bi decentralizaciju, a uprava je spora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"To će doprinijeti da stvorimo jednu školovanu, izučenu radnu snagu, koja će nama biti potrebna, ta mjera je poželjna", govori Ružica Sabljo, poduzetnica iz Bjelovara.

Više novca gradu ostaje zbog promjena u lokalnim porezima. Da bi smanjila centralizaciju, država gradovima i općinama ostavlja prihod od poreza na dohodak, kao i onaj od oporezivanja kamata na štednju.

"Sada svi trebaju još više uprti, kako bi naravno i stimulirali gospodarsku aktivnost, investicije, zapošljavanje, jer koje god mi područje našeg društva uzmemo u obzir, bez tih elemenata i bez rasta zaposlenosti teško da možemo naći jedno sveobuhvatno i sustavno rješenje", objašnjava Zdravko Marić, ministar financija.

No, decentralizacija će teško zaživjeti, jer s druge strane raste broj općina koje trebaju pomoć države. Status potpomognutog područja dobit će još 52 grada i općine. Veliki uteg države je i jedna od najsporijih javnih uprava u Europi i preglomazan državni aparat, koji bi se uskoro trebao plaćati po učinku.

"Očekujemo novi sustav ocjenjivanja rada i očekujemo da će dokumenti dovesti do toga da se zaista rad naših službenika bolje vrednuje, nagrađuje, odnosno, sankcionira", govori Lovro Kuščević, ministar uprave (HDZ).

A dok se to ne dogodi, hrvatska realnost ostaje primjer ovog gradskog vijećnika, koji je na današnjoj panel raspravi o decentralizaciji iskreno priznao.

"Moja primanja kao vijećnika su 1700 kuna svaki mjesec, a ne radim apsolutno ništa za tih 1700 kuna!" rekao je Krešimir Končić, vijećnik u gradskoj četvrti Trnje.

Kao i većina vijećnika, službenika i namještenika. Jer, od naše javne uprave, statistički je učinkovitija čak i albanska.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene