Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavnom sudu je predloženo da odbije kao neosnovane prijedloge građana za ocjenu ustavnosti.


Vlada je danas s telefonske sjednice predložila Ustavnom sudu da kao neosnovane odbije prijedloge za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, priopćeno je iz Vlade.

Vezani članci IT sektor - 1 Oni su prošlu godinu doslovce rasturili, a za radnike se tuku: ''Neki nude plaću i do 30.000 kuna'' Ilustracija Moody's bi mogao nagraditi Hrvatsku zbog uvođenja eura: Na reviziji ocjena kreditnog rejtinga

>> Kosorici prekipjelo zbog zapošljavanja bez dozvole

Vlada Republike Hrvatske uputila je, s današnje telefonske sjednice, očitovanje Ustavnom sudu Republike Hrvatske u vezi s Prijedlogom za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom odredbi Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke (Narodne novine, broj 94/2009) koji je podnio predsjednik Republike Stjepan Mesić te veliki broj udruga i pojedinaca.

'Krizni porez uveden zbog redovite isplate plaća i mirovina'

U svom je obrazloženju Vlada predložila Ustavnom sudu da se prijedlozi za ocjenu ustavnosti odredaba članka 1., članka 3., članka 4., članka 7. i članka 12., te članka 5. stavka 1. Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, odbiju kao neosnovani.

Naime, trenutna makroekonomska kretanja u Republici Hrvatskoj bila su povod za donošenje ovog Zakona, u cilju neometanog i redovitog ispunjavanja obveza za koje su sredstva planirana u državnom proračunu i to, osobito, redovite isplate mirovina, plaća i socijalnih davanja. Kako bi se izbjeglo smanjivanje mirovina i davanja namijenjenih socijalno osjetljivim skupinama stanovništva te daljnje smanjivanje plaća zaposlenih u državnom sektoru, te kako se teret krize ne bi prenio samo na ove skupine društva, Zakonom je uveden poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke, pri čemu se osobito štiti interes i vodi računa o najsiromašnijoj i socijalno osjetljivoj skupini društva, koja najteže podnosi teret gospodarske krize', kaže se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju