Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr)
Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Vlada RH u četvrtak je odbacila kao neutemeljene i neosnovane sve oporbene navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić, a u učitovanju na prijedlog 37 oporbenih saborskih zastupnika iz Vlade ukazuju na više netočnosti u prijedloga.


Među njima je i netočno navođenje funkcije koju Dalić obnaša.

Vezani članci Sjednica Sabora Oporba okretanjem leđa prosvjedovala zbog neizglasavanja izmjena Kaznenog zakona: ''Dogodit će se da će nasilje otići u zastaru'' Premijer Andrej Plenković Plenković: "Situacija je relativno dobra, imamo žarišta u nekim županijama." Beroš otkrio gdje je u Hrvatskoj britanski soj najrašireniji

U Vladinu očitovanju iznesenom na sjednici, uz ostalo, stoji kako u prijedlogu oporbe za pokretanje pitanja povjerenja, predlagatelji pogrešno navode dužnost koju obavlja Martina Dalić, s obzirom na to da je ona potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ne, kako je navedeno, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

Vlada također odbacuje sve navode oporbe o odgovornosti potpredsjednice Dalić vezano za Agrokor i aferu savjetnici. Oporbeni predlagatelji naime smatraju kako je Dalić, s obzirom na ovlasti Ministarstva kojem je na čelu, morala znati da je kao "podizvođač" u procesu restrukturiranja koncerna angažirana tvrtka, u kojoj je radio sada već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Odbacuje i tvrdnje vezane za izgradnju plinske termoelektrane, ističući kako oporbeni zastupnici krivo navode da će se ona graditi na rijeci Perući, s obzirom na to da takva rijeka ne postoji, već je, naglašavaju iz Vlade, riječ o gradnji elektrane na rijeci Cetini.

"Ukoliko su predlagatelji u svom Prijedlogu imali na umu prijedlog projekta za izgradnju kombi kogeneracijske plinske elektrane na prostoru negdašnjeg kamenoloma na obali umjetnog akumulacijskog jezera Peruća, tada Vlada ističe da su svi stavovi potpredsjednice Vlade i ministrice definirani stavovima i aktima resornih ministarstava i tijela državne uprave, zbog čega Vlada u cijelosti odbacuje tvrdnje da je potpredsjednica Vlade i ministrica iznosila neistinite tvrdnje", navodi Vlada u očitovanju.

Premijer Andrej Plenković kratko je samo kazao kako je riječ o već petoj inicijativi za izglasavanje nepovjerenja članovima njegove Vlade ili cijeloj Vladi.

"Pisano smo obrazložili zašto odbijamo ovakav prijedlog, a osobno ću zajedno s potpredsjednicom Vlade braniti naše očitovanje u Saboru", naglasio je.

Vlada je donijela i odluku o dodjeli jednokratne pomoći Caritasu Karlovačke eparhije iz robnih zaliha, što je ustaljena praksa posljednjih deset godina u vrijeme Uskrsa i Božića, a riječ je o robi vrijednoj 3,5 milijuna kuna. (Hina)