Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Vlada potvrdila kupnju aviona, Plenković odbio prijedlog za opoziv ministrice Dalić: "Odluku ću braniti u Saboru"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Održana je sjednica Vlade Republike Hrvatske. Prva točka dnevnog reda bio je prijedlog odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona koji je vlada jednoglasno usvojila.

Održana je 87. sjednica Vlade RH na kojoj je jednoglasno donesena odluka o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak. Premijer Andrej Plenković rekao je da će odluka o nabavi ovih zrakoplova osigurati sposobnosti hrvatskih oružanih snaga i ratnog zrakoplovstva u idućih najmanje 25 godina.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Govoreći o financijskom aspektu nabave tih aviona, premijer je rekao da će troškovi nabave u idućih deset godina zemlju koštati godišnje koštati najviše 50 milijuna dolara, a vjerojatno i manje.

Također, na sjednici je odbijen prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Martini Dalić.

Usvojena je pak odluka o davanju suglasnosti društvu Hrvatske autoceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod kreditodavatelja.

Plenković je izjavio da će refinanciranjem dugova cestovnog sektora godišnje uštede na kamatama dosezati 50 milijuna eura, da se radi i na poslovnom restrukturiranju, te je ocijenio da je riječ o velikim, strateškim pomacima.

U nastavku pročitajte tijek sjednice:

09:20 - Vlada je donijela i odluku o dodjeli jednokratne pomoći Caritasu Karlovačke eparhije iz robnih zaliha, što je ustaljena praksa posljednjih deset godina u vrijeme Uskrsa i Božića, a riječ je o robi vrijednoj 3,5 milijuna kuna.

09:12 - Vlada RH u četvrtak je odbacila kao neutemeljene i neosnovane sve oporbene navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić, a u učitovanju na prijedlog 37 oporbenih saborskih zastupnika, iz Vlade ukazuju na više netočnosti u prijedloga.

Među njima je i netočno navođenje funkcije koju Dalić obnaša.

U Vladinu očitovanju iznesenom na sjednici, uz ostalo stoji, kako u prijedlogu oporbe za pokretanje pitanja povjerenja, predlagatelji pogrešno navode dužnost koju obavlja Martina Dalić, s obzirom da je ona potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ne - kako je navedeno - potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

Vlada također odbacuje sve navode oporbe o odgovornosti potpredsjednice Dalić vezano za Agrokor i aferu savjetnici. Oporbeni predlagatelji, naime, smatraju kako je Dalić, s obzirom na ovlasti Ministarstva kojem je na čelu, morala znati da je kao "podizvođač" u procesu restrukturiranja koncerna angažirana tvrtka u kojoj je radio sada već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Odbacuje i tvrdnje vezane uz izgradnju plinske termoelektrane, ističući kako oporbeni zastupnici krivo navode da će se ona graditi na rijeci Perući, s obzirom na to da takva rijeka ne postoji, već je, naglašavaju iz Vlade, riječ o gradnji elektrane na rijeci Cetini.

"Ukoliko su predlagatelji u svom Prijedlogu imali na umu prijedlog projekta za izgradnju kombi kogeneracijske plinske elektrane na prostoru negdašnjeg kamenoloma na obali umjetnog akumulacijskog jezera Peruća, tada Vlada ističe da su svi stavovi potpredsjednice Vlade i ministrice definirani stavovima i aktima resornih ministarstava i tijela državne uprave, zbog čega Vlada u cijelosti odbacuje tvrdnje da je potpredsjednica Vlade i ministrica iznosila neistinite tvrdnje", navodi Vlada u očitovanju.

Premijer Andrej Plenković kratko je samo kazao kako je riječ o već petoj inicijativi za izglasavanje nepovjerenja članovima njegove Vlade ili cijeloj Vladi.

"Pisano smo obrazložili zašto odbijamo ovakav prijedlog, a osobno ću zajedno s potpredsjednicom Vlade braniti naše očitovanje u Saboru", naglasio je.

Vlada je donijela i odluku o dodjeli jednokratne pomoći Caritasu Karlovačke eparhije iz robnih zaliha, što je ustaljena praksa posljednjih deset godina u vrijeme Uskrsa i Božića, a riječ je o robi vrijednoj 3,5 milijuna kuna.

Dana suglasnost za financijsko restrukturiranje cestovnog sektora

09:02 - Vlada je u četvrtak dala suglasnost hrvatskim cestarskim tvrtkama za kreditno zaduženje kod banaka u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura te odobrila državna jamstva, čime se nastavlja refinanciranje dugova cestarskog sektora, a najavljeno je i daljnje poslovno restrukturiranje tog sektora.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je lani refinanciran dug tog sektora u visini od 1,275 milijardi eura, po "nikad boljim kamatama, nikad boljoj ročnosti, do 2030. godine".

"Sad je refinanciran kredit u iznosu od 1,8 milijardi eura, također rok od 12 godina, kamata od 1,95 posto. Tako smo praktički malo više od 3 od ukupno 5 milijardi duga u cestarskom sektoru riješili na način koji je u hrvatskoj javnosti doveo do zaborava inicijative o monetizaciji hrvatskih autocesta, koja je bila jedno od rješenja bivše SDP-ove Vlade prije samo nekoliko godina", ustvrdio je Plenković.

Dodao je da je sada napravljeno financijsko restrukturiranje, radi se na i na poslovnom restrukturiranju, nakon čega će ova društva moći svojim poslovanjem nositi dugove.

"To su veliki, strateški pomaci", ocijenio je Plenković, napomenuvši da je na ovaj način došlo do godišnje uštede na kamati od 50 milijuna eura godišnje.

"S ovim nema novog zaduženja, ima uštede u odnosu na postojeće financijske aranžmane od 50 milijuna eura za kamate godišnje", zaključio je Plenković.

Riječ je o kreditima u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura kredita, i to 1,41 milijardu eura za Hrvatske autoceste, 467 milijuna eura za Hrvatske ceste i 202 milijuna eura za Autocestu Rijeka Zagreb.

Krediti su odobreni na rok do 31. ožujka 2030. godine, uz kamatu koja se utvrđuje na temelju referentne stope u visini šestomjesečnog Euribora, uvećane za maržu od 1,95 postotnih bodova godišnje, a u slučaju da je vrijednost Euribora negativna, vrijednost referentne stope izjednačava se s nulom.

Prve tri godine krediti se polugodišnje otplaćuju ukupno 5 posto od glavnice kredita, a preostalih 95 posto glavnice otplaćuje se u idućih 18 polugodišnjih rata.

Vlada je odobrila i izdavanje jamstava u korist Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste&Steiermaerkische banke, Hrvatske poštanske banke, Splitske banke, OTP banke, Croatia banke i Istarske kreditne banke za kreditno zaduženje cestarskih tvrtki.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako se navedenim društvima daje suglasnost za kreditno zaduženje kod zajednice banaka uz državno jamstvo.

"Donošenjem ovih odluka osigurat će se u idućih 15 godina stabilnost cestarskog sektora, čiji dug postaje napokon održiv. Autoceste smo zadržali u rukama hrvatskih građana, a sustav reformom činimo održivim i isplativim", kazao je Butković, napominjući kako je dosad ukupno refinancirano oko 60 posto ukupnih cestarskih dugova.

Kazao je i kako će se samo na kamatama uštedjeti iznos potreban za gradnju Pelješkog mosta. "Ovim stabiliziramo dug cestarskog sektora i možemo reći da ćemo ga učiniti samoodrživim", rekao je Butković i poručio kako očekuje da će se do 2030. u potpunosti otplatiti dug cestarskog sektora.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je pak kako sve te transakcije koje su napravljene ne povećavaju javni dug. Cestarski sektor, kako je naveo, čini otprilike 13 posto ukupnog javnog duga.

Kazao je i kako se prije nekoliko godina govorilo da nema alternative monetizaciji ili prodaji cesta ili autocesta, a sada je Vlada pronašla puno bolji model jer su iskorištene povoljnije okolnosti financijskih tržišta i napravljen je puno kvalitetniji set mjera koji pokazuje da taj sektor i dalje ostaje u hrvatskim rukama. Smatra također da će se njime znati upravljati.

"Ovo je zaista povijesni dan za Hrvatsku"

08:57 - "30. studenog 2017. završili smo proces validacije pristiglih ponuda. Stručni tim izradio je preporuku za najbolju ponudu. O nabavi višenamjenskog borbenog aviona raspravljalo je i Vijeće za obranu koje je jednoglasno prihvatilo mišljenje kako je najpovoljnija ponuda ponuda države Izrael. Ovom odlukom Vlada prihvaća završni prijedog ministarstva. Ovom odlukom osniva se radna skupina za pripremu ugovora između Izraela i Hrvatske. Ovo je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ova odluka je u ovom trenutku najbolja za nas. HRZ od danas ima svijetlu budućnost. Donijeli smo najbolju odluku za cijelo društvo jer smo imali razumijevanje za sve segmente društva. Proces smo vodili transparentno. Želim posebno zahvaliti vama, predsjedniče, svim članovima vlade, Predsjednici Republike, svim hrvatskim braniteljima na potpori kod donošenja ove odluke. Predlažem da donesemo odluku ", rekao je Krstičević.

Ministar financija Zdravko Marić
rekao je da je od samog početka procesa njegovo ministarstvo o svemu informirano i da je pronađen najbolji model financiranja u idućih 10 godina.

"Proces je vođena na transparentan način", zaključio je.

Ministar Tomo Medved iskoristio je prigodu da iskaže ponos i da punu potporu odluci o nabavci zrakoplova.

"Nakon Domovinskog rata i stradanja u ratu ovo je jedna od odluka koja stvara perspektivu i kao strateška odluka daje garanciju očuvanja sposobnosti i svih onih vrijednosti koje smo ponijeli iz Domovinskog rata. Ona zasigurno ima implikaciju na sgurnosnu politiku", rekao je minstar branitelja Tomo Medved.

"Ovo je jedna od odluka koja će biti zabilježena i ovo je zaista povijesni dan za Hrvatsku", rekao je Medved.

"Vlada je jučer imala jednu posebnu sjednicu posvećenu ovoj temi, tako da ste svi upoznati se detaljima", rekao je Plenković nakon čega je usvojena odluka.

08:55 - "Ovo je jedna od najvećih odluka u obrambenom resoru od završetka rata. Svi znamo da je borbeno zrakoplovstvo u ratu stvaralo prevagu i donosilo pobjede. Današnja je odluka investiranje u sigurnost RH. Sigurnost je preduvjet stabilnosti. Država s avionima ima mogućnost prevenirati rat. Ova odluka odgađana je 15-ak godina, a naš je san 2020. godine na hrvatskom nebu vidjeti zrakoplove četvrte generacije u rukama hrvatskim pilota", rekao je ministar Damir Krstičević govoreći o Prijedlogu odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

"Novi F-16 osigurat će sposobnost ratnog zrakoplovstva u idućih 25 godina"

08:42 - Premijer Plenković obratio se ministrima na početku sjednice.

"Osvrnuo bih se na petak i odluku jedne od triju agencija za kreditni rejting koja je Hrvatskoj podigla kreditni rejting za jedan stupanj. Dakle, dvije od tri agencije prepoznale su napore RH i u smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje. Ova ocjena treba biti poticaj za daljnje napore, osobito glede provođenja strukturnih reformi.

Ujedno, prošlog tjedna održano je i Europsko vijeće, gdje su dominirale gospodarske teme. Politička tema koja je dominirala jest napad nervnim otrovom. Gotovo 2/3 članica EU-a proglasilo je jednog ili više diplomata nepoželjnim osobama. Takvu je odluku donijela i Hrvatska. To je jedna važna politička poruka i jasna poruka pripadnosti Hrvatske EU-u i NATO-u.

Hrvatska zna voditi računa i o svojim gospodarskim i političkim interesima.

Spomenuo bih i vrlo vrijedne posjete povjerenice za digitalno društvo. Održala je zanimljiv nastup s našim mladima. Važno je da se nove generacije informiraju.

Bili su ovdje i drugi međunarodni kontakti, dinamična je i razgranata naša aktivnost. I ministrica je u međunarodnim aktivnostima. Primili smo i paraolimpijce.

Današnja sjednica ima dvije važne teme, obje su i financijskog i strateškog karaktera. Prva je prijedlog odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona. Ovdje želim kazati da je ovo odluka koja je odgađana niz godina odluka koju nisu preuzele brojne ranije vlade. Prošle godine na vijeću za obranu temeljito smo raspravili ovu temu, donijeli smo konsenzualnu odluku da je Hrvatskoj potrebno zrakoplovstvo. Jednim transparentnim procesom proveli smo proceduru koju je vodilo Ministarstvo obrane. Proces je trajao skoro godinu dana, ponude su stigle iz četiri zemlje. Stručni tim temeljito je analizirao ponude. Pregledano je sve sa svih aspekata i odabir koji je na temelju sugestije stručnog tima pao na državu Izrael je kvalitetan s nekoliko aspekata", rekao je Plenković.

"Odluka je donesena u suradnji s drugim resorima i predstavlja našu volju i želju da na ovaj način dodatno jačamo strateško partnerstvo i sa SAD-om i s Izraelom", kaže premijer.

Govoreći o financijskom aspektu nabave tih aviona, premijer je rekao da će troškovi nabave u idućih deset godina zemlju godišnje koštati najviše 50 milijuna dolara, a vjerojatno i manje. Plenković je rekao da je ta odluka donesena u suradnji s Ministarstvom financija i svim drugim resorima te predstavlja našu političku volju i želju da osnažimo strateško partnerstvo sa SAD-om i Izraelom.

"Radi se o borbenim zrakoplovima F-16 koji će u RH doći u potpunosti prilagođeni NATO standardima, u cijenu troškova u cijelosti će biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju hrvatskim oružanim snagama i zrakoplovstvu najmanje sljedećih 25 godina. Siguran sam da će ti avioni osigurati sposobnost hrvatskih oružanih snaga do polovice ovog stoljeća", rekao je Plenković. (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene