Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatizirati se može gotovo sve

Vladin plan: 500 milijuna eura od prodaje državne imovine - no što prodati a što ne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više desetaka milijardi eura vrijednost je imovine o kojoj se brine Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Provjerili smo što ga sve čeka i što mu je ostavio prethodnik Mladen Pejnović.

Sva državna imovina - nekretnine, objekti, vode, šume, ceste... Za sve to brine se DUUDI. A Vladin plan je zaraditi 500 milijuna eura - stavljanjem u promet manjeg dijela državne imovine. Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglašava - privatizirati se može gotovo sve osim strateških trgovačkih društva i infastrukture.

Pročitajte i ovo Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri... Slika nije dostupna HRVATSKA VLADA "Uhićenja časnika HVO-a su pripremana dulje vrijeme, a njihov je tajming indikativan"

'JANAF, Plinacro se ne smiju dirati. Ili HOPS, prijenos električne energije. To su stavri koje se ne smiju dirati, a nekretninski dio, gotovo sve', smatra Vrdoljak.

O državnoj imovini brinut će se Tomislav Boban - novi predstojnik, nasljednik Mladena Pejnovića. Procjena imovine je 32 milijarde kuna. Ali Pejnović ističe - prava vrijednost svega je neprocjenjiva. 'Kolika je vrijednost Arene u Puli i Zidina u Dubrovniku? Svaka brojka ne znači ništa, mi moramo govoriti o svakom zemljištu, o svakom objektu'.

Ugovor za Kupare je gotov, za pulski Muzil javila su se dva kandidata. U tijeku je natječaj za Imperijal na Rabu i Maestral u Dubrovniku.

'U općoj javnosti potpuno je jasno što se ne smije dirati. To su dugoročne vrijednosti - šume, vode, komunikacije, transporti, bolnice, škole...', pojašnjava Pejnović.

Novog predstojnika DUUDI-ja dočekat će i posljednja državna revizija koja je utvrdila manjak od 16 milijardi kuna. Pejnović kaže kako je sve bila stvar evidencije. '16 milijardi kuna radi se o trgovačkim društvima koja u prethodnim bilancama nisu bila u bilancama AUDI-a. Ona su prenesena u naše bilance poslije jer jedna INA ili HEP nikada nisu bili knjiženi ni u Fondu za privatizaciju ni u AUDI-u'.

Zbog teme državne imovine napeto je bilo na Odboru za ustav. Plan je da u Vladinom Povjerenstvu za upravljanje strateškim tvrtkama sjede dva potpredsjednika Vlade.

'Ojačavamo model upravljanja imovinom, uključenost oba potpredsjednika daje tome posebnu snagu', rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Oporbi je to sporno. Poručuju da se vladajući na taj način pokušavaju nositi s međusobnim nepovjerenjem. 'O međusobnoj osobnoj kontroli, nekoj političkoj prevlasti i trošenju resursa', smatra Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

Prodaja, privatizacija, zarada s jedne strane ili rasprodaja vrijedne državne imovine. Odluke će svakako naići na različite reakcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene