Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "Idući tjedan predložit ćemo novu upravu Agrokora. Povjerenik će imati i zamjenika"

Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell)
Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković još nema odgovor na krizu u Agrokoru ni nasljednika Ante Ramljaka koji je podnio ostavku no najavio je da će Vlada novu izvanrednu upravu Agrokora predložiti početkom idućeg tjedna te da će novi povjerenik imati i zamjenika.

Na počeku sjednice dobro raspoloženi premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje, prvo o Agrokoru.

"Gospodin Ramljak je ponudio ostavku što je bilo očekivano s obzirom na naše razgovore. Vodimo konzultacije o novim članovima izvanredne uprave i Vlada će početkom idućeg tjedna predložiti Trgovačkom sudu novu izvanrednu upravu. Ovog puta ćemo imati i povjerenika i njegova zamjenika", istaknuo je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da drmaju i financijski i gospodarski sustav Hrvatske, poručio je.

"Nije se dogodio gospodarski tsunami. Dogodila se pogreška, našli smo rješenje kako da tu pogrešku otklonimo. Zbog jednog šnicla nećemo ugroziti ništa više. Nije ova Vlada išla na izbore da bi kao prvu točku programa imala restrukturiraje Agrokora. Ovo je jedan od tranzicijskih problema koji je, eto, baš u ovo vrijeme došao na dnevni red", rekao je Plenković.

"Ako ljudi ne razumiju da bez stabilne političke situacije u zemlji nema potrebnog mira za dovršenje procesa čiji je jedini cilj čuvanje radnih mjesta i funkcioniranja tih kompanija. I zato nikakve nagle odluke kakve mogu prouzročiti veću krizu nisu primjere, to javnost mora razumjeti", kazao je Plenković dodavši da glavni cilj Vlade ostaje postizanje nagodbe u Agrokoru.

Osvrnuo se i na sjednicu vijeća za demografsku revitalizaciju.

"Dogovorili smo da ćemo međuresorskom suradnjom riješiti sve što se tiče povećanja doplatka za djecu od 1. srpnja. Ministarstvo je objavilo natječaj za prenamjenu dječjih vrtića u iznosu od 67 milijuna kuna. Raspisat će se i natječaj od 300 milijuna kuna za odgajatelje i prateće osoblje za produljenje rada dječjih vrtića u većem broju gradova jedinica lokalne samouprave. Očekujem da ministarstvo i ministrica nastave s konkretnim prijedlozima", kazao je premijer. 

Mini-reforma: Spajaju se prekršajni i općinski sudovi, suci će morati ispunjavati imovinske kartice

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavio je set od šest zakonskih prijedloga, mini pravosudnu reformu, s ciljem smanjivanja broja neriješenih predmeta, a građanima bi pravosudna tijela trebala, kako je istaknuo, biti dostupnija.

"Prekršajni sudovi više nisu toliko opterećeni i ti suci nisu dovoljno iskorišteni. Spajamo te sudove s općinskima, a suci koji neće imati dovoljno predmeta bit će raspoređeni na neke druge predmete. Sudovi će biti brži i kvalitetniji i moći će rješavati više predmeta. Smanjit ćemo ukupno broj pravosudnih tijela - imamo 46 sudova, a spajanjem ćemo dobiti 34, no na određenim područjima moći ćemo dobiti općinske sudove, primjerice u Vinkovcima, Kutini, Sesvetama, Makarskoj, Pazinu, Metkoviću..., a zadržat ćemo i Općinski sud u Zagrebu", pojasnio je Bošnjaković dodavši da će pravosudna tijela biti dostupnija građanima.

Rekao je da je proces imenovanja sudaca spor, da natječaji znaju trajati po godinu-dvije pa zato i nedostaje sudaca.

"Nakon što se utvrdi bodovna ljestvica, zna biti izabran netko s kraja ljestvice. Sada se propisuje rok da nakon natječaja sudac mora biti imenovan u roku od šest mjeseci, a morat će se poštivati i bodovi koje kandidati dobiju", objasnio je ministar.

Suci će ubuduće isto morati ispunjavati imovinske kartice koje će biti dostupne javnosti na stranicama Državnog sudbenog vijeća.

Mijenja se i način imenovanja predsjednika Vrhovnog suda i Glavnog državnog odvjetnika. 

Vlada je usvojila set šest pravosudnih zakona koji su poslani u saborsku proceduru.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene