Uz koronavirus, čiji brojevi još nisu došli na razinu zadovoljavajućih pred turističku sezonu, te aktualnu situaciju u vezi s potresom, Vlada danas treba raspraviti o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika za opoziv ministra zdravstva.


Na samom početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izvijestio je ministre o sudjelovanju na europskom summitu, na kojem je uz njega bio i ministar Josip Aladrović. Istaknuo je kako je rasprava bila jako zanimljiva i argumentirana te da je sveukupni zaključak kako su ''sve države podjednako dobro vodile računa o radnicima u krizi bez presedana''. ''Osim toga, otvara se prostor i novim radnim mjestima.''

Vezani članci Ilustracija Stiže novi paket pomoći: Europska komisija Turskoj šalje još milijardu eura Ilustracija Stožer objavio nove tjedne brojke zaraženih: Preminulo 19 osoba

''Do kraja dana bit ćemo na 29 posto odraslih stanovnika koji su primili prvu dozu, a sutra već na više od milijun građana koji su dobili prvu dozu cjepiva. Ako nastavimo ovom dinamikom, sigurno ćemo doći do željenog cilja, a to je do oko 55 posto procijepljenosti do kraja lipnja'', istaknuo je premijer. 

Procjena EK-a govori da Hrvatska pokazuje znatan rast hrvatske ekonomije, rekao je premijer te napomenuo kako smo jedna od najboljih zemalja u Europi.

"Očekuje se da će se javne financije prema procjeni Europske komisije postupno oporavljati tijekom 2021. i 2022. uz smanjivanje udjela javnoga duga u BDP-u. Kriza uzrokovana pandemijom Hrvatsku je koštala 32 milijarde, a od potresa još 129 milijardi kuna'', istaknuo je Plenković te dodao kako je Vlada odgovornim upravljanjem financijama uspjela sačuvati radna mjesta.

Pada udio zaraženih koronavirusom

Ministar Tomo Medved izvijestio je o najnovijim informacijama o potresu i obnovi nakon potresa. ''Ukupno je do sada potpisano 18 ugovora s isto toliko tvrtki. Prioritet je i dalje privremeni smještaj stanovništva čiji stambeni objekti nisu za stanovanje. Nastavljamo i s priključivanjem objekata na vodu i električnu energiju.''

''Udio zaraženih je oko 14 posto u Hrvatskoj. Nakon dugo vremena broj hospitaliziranih pao je ispod 1900 naših sugrađana'', istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar je potvrdio kako je u bolnicama i dalje pojačana potreba za dodatnim radnicima te dodatnim satnicama radnika koji pomažu u pojedinim bolnicama. ''Još je uvijek velik broj ljudi koji trebaju bolničko liječenje.''

''Bilježimo pozitivan trend porasta broja cijepljenih, ali i manji broj zaraženih. Svaka doza cjepiva može značiti jedan život. Svakim cjepivom bliže smo okolnostima u kojima možemo reći - adio, korona'', rekao je Beroš te najavio istoimenu akciju za promociju cijepljenja predstojećeg vikenda u Splitu.

Spremni smo za COVID putovnice

Hrvatska je prva članica EU-a koja je uspješno obavila pilot-testiranje COVID putovnica i spremna ih je izdavati, poručio je načelnik Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

''Potvrđeno je da su sve ključne komponentne funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda, koje se očekuje od početka lipnja. Puna tehnička funkcionalnost postignuta je tri dana prije predviđenog roka. S obzirom na to da zadnjih dana broj novozaraženih pada, Nacionalni stožer provodi pripreme za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja nakon određenih testova koje planiramo provesti. Prvi je poslovni domjenak koji će se održati danas, a drugi je projekt svadba sa 120 sudionika 15. svibnja. Ako se utvrdi da nije bilo prijenosa zaraze, razmotrit će se popuštanje mjera za takve događaje'', najavio je Božinović.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu kapitala (EU). 

Vlada je jednoglasno odbila prijedlog oporbe, koji je potpisao 41 oporbeni zastupnik, o pokretanju pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju