Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene ovršnog zakona

Duška za isti dug traže i banka i agencija koja je otkupila taj dug: "Nemam ni za tablete"

Fina bilježi pad broja blokiranih građana. Od početka mjeseca manje ih je 14 tisuća. Vlada obećava da će božićnice zaštititi od ovrha, od prvog prosinca na snagu stupa izmijenjeni Ovršni zakon. No, pravu reformu ovršnog sustava, najavljuju, radit će iduće godine.

Bez primanja i bolestan Duško Bates ne može podmirivati životne troškove.
"Nemam za tablete, od ove mirovine ja ne mogu pokriti tablete", rekao je Bates.

Pročitajte i ovo Vinka Ilak, savjetnica Uprave u FINI Kreću prisilne naplate Počinje prvi val ovrha: Stručnjakinja objašnjava što građani trebaju poduzeti kada vide da im je račun blokiran Dražen Čović, predsjednik uprave FINA Bit će tri vala Predsjednik Uprave FINA-e otkriva kada ponovo kreću ovrhe građanima i tko će prvi biti na udaru

Pokazuje i kolika mu je mirovina. Premali iznos za ovrhe u koje je upao.

"499 kuna. Ukupno je 660 i ovrha 166 kuna, ono drugo primim", dodaje Bates.

Problem je, kaže, što za isti dug i banka traži da plati, a i agencija koja je otkupila taj dug. Izlaz ne vidi.

"Kako se snaći, kako živjeti, ja to ne znam", govori Bates.

Trenutačno je ovršeno 233 tisuće građana. Od prosinca se neće moći ovršiti božićnice, regresi i slična primanja. Postupak će biti jeftiniji, obećala je Vlada.

"Ako je dosada dug bio sto kuna, vraćalo se 800 kuna, a sada će na dug od sto kuna će se najviše platiti oko 350 do 400 kuna. To uključuje sve troškove, kako Fine, kako javnih bilježnika, kako dostave. Cilj nam je dakle modernizirati postupak", rekao je Josip Salapić, državni tajnik ministarstva, pravosuđa i uprave.

Plan je da sve bude elektronički, dodjeljivat će se javnim bilježnicima abecednim redom za naknadu od oko 100 kuna.

"Samom donošenju rješenja prethodi obavijest dužnicima kojima se daje dodatni rok od 15 dana da podmiri svoj dug kako bi izbjegao ovršni postupak i naknadne troškove. Troškovi u ovršnom postupku su sad vrlo jasno definirani, dakle ne postoji mogućnost nekih nepredvidivih dodatnih troškova", rekao je Kristian Hukelj, Hrvatska javnobilježnička komora.

Blokirani nisu zadovoljni, prstom upiru u vjerovnike.

"Veliki broj ovrha se pokreće zbog onih nelojalnih, nepoštenih vjerovnika koji pokreću sporove zbog desetak kuna. Taman i da je trošak dvadeset kuna, on je duplo veći od onog inicijalnog iznosa", govori Sarajko Baksa, Udruga blokirani.

U Fini pak očekuju manji broj predmeta s novim Zakonom. Već bilježe pad broja blokiranih.

"Ono što nas također veseli je da se prema dosadašnjom trendovima oko 800 ovršenika dnevno deblokira. Odnosno za taj se iznos broja blokiranih smanjuje te ukoliko se ovaj trend nastavi do kraja mjeseca broj blokiranih bi trebao pasti ispod 230 tisuća", kaže Vinka Ilak, savjetnica uprave u Fini.

Zimi ne bi bilo deložacija i moguća je odgoda ovrhe na mjesec dana. Hrvatska udruga banaka zagovara izvansudske nagodbe i brže postupke. HUP pak traži da se poslodavce izuzme iz postupka ovrhe.

"Da se takvi postupci provode preko Fine jer niti poslodavci za to imaju kapacitete niti je to u konačnici njihov posao, a svakako da bi se time postigao odgovarajući red i redoslijed i da bi se postupak unificirao". Rekla je Milka Kosanović, MUP.

Vlada pak najavljuje da se rad na Ovršnom zakon nastavlja. Iduće godine planiraju potpuno reformirati ovršni sustav.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene