Otpor i pobuna na plan Banskih dvora da sreže broj agencija, zavoda i instituta na državnim jaslama.

Galerija Pobuna protiv plana Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Pobuna protiv plana Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pobuna protiv plana Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +2 Pobuna protiv plana Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Vlada je najavila veliko čišćenje do kraja godine, jer samo na njihove plaće izdvaja milijarde kuna.

Vezani članci Parking na Markovom trgu - 2 Zašto je Markov trg i dalje zatvoren za građane? ''Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti'' Davor Filipović Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu''

Zbog kompliciranih naziva mnogima nije jasno čime se bave i je li njihov posao opravdan. Znate li čime se točno bavi Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada ili Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba?

U potrazi da provjerimo čime se točno bave uputili smo se na adresu Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. No, za razgovor pred kamerama - nitko nije bio raspoložen. Postoje 4 godine. No, višak su za državu koja je krenula u veliko pospremanje agencija, zavoda, instituta - njih 54!

Godišnji odmori ispraznili su i većinu ureda u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u kojoj se ne mire s gašenjem i pripajanjem resornom Ministarstvu. Treći je ovo pokušaj - već ih je ukidala i Milanovićeva i Oreškovićeva Vlada. Među većim su kritičarima i plana Plenkovićeve Vlade. Kažu da su upitni i milijunski projekti na kojima rade, financirani europskim novcem.

"Mi jesmo na državnom proračunu, nas ta država plaća, ali mi toj državi na jednu kunu vraćamo četiri kune natrag, na način da sredstva koja povlačimo iz EU fondova ulažemo u razvoj sustava. Ja ne vidim po čemu smo mi to uhljebi!", istaknuo je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić ne odustaje. A o pobuni za Novu TV poručuje: "Otpora će uvijek biti, ali sve će do kraja biti provedeno. Vjerujem da će biti određene racionalizacije, ali to će određivati svako ministarstvo. Svi vrijedni i sposobni imaju svoje mjesto u sustavu“.

Očekuje višemilijunske uštede. Ne samo za plaće, već i brojne druge usluge, reprezentaciju. Ali i najam prostora. No, što će s početkom iduće godine biti s ljudima zanima i Tolušićeve bivše koalicijske partnere, koji s rezovima nisu uspjeli.

U konačan rezultat dvoje i u SDP - u. "Da bi se to napravilo treba promijeniti više desetaka zakona znači od uredbi o unutarnjem ustrojstvu i pravilnike to je opsežan zakonodavni i pravni posao", rekao je bivši ministar uprave SDP-a Arsen Bauk.

A utrka s vremenom i glomaznim aparatom - već je počela.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju