Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ušteda?

Ovisnika je sve više, a Vlada donijela odluku koja je mnoge iznenadila: "Ovaj ured očito nije bio 'napet' nikome"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispod radara prošla je odluka Vlade o ukidanju državnog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Samostalan ured više neće postojati, već će se pripojiti Ministarstvu zdravstva. I dok djelatnici Ureda čekaju što će biti s njima, zanimljive kriterije Vlade za rezanjem agencija komentirala je bivša ministrica i bivša predstojnica ukinutog Ureda Bernardica Juretić.

Po konzumaciji kanabisa u Europi smo peti, amfetamina četvrti, a kokaina osmi. No Ured za suzbijanje zlouporabe droga, ako se pita Vladu, više nam ne treba. Od iduće godine pripaja se Ministarstvu zdravstva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Predstojnik Ureda Željko Petković i sam je ostao iznenađen takvom odlukom, za nju je doznao tek nekoliko dana prije sjednice Vlade. Pred naše kamere ne želi, a u kratkom telefonskom razgovoru poručio nam je kako se nada sa Vlada neće odustati od borbe protiv zlouporabe droga.

Jer broj ovisnika o drogama premašio je brojku od 7000. Lani je bilo više od 11 tisuća zapljena, a najčešće se konzumira kanabis. Najviše droge troši se u zadarskoj i istarskoj županiji, a prvu dozu heroina djeca uzmu već sa 16 godina. Bivša predstojnica Ureda Bernardica Juretić ne razumije ovakav potez Vlade.

"Ovaj ured očito nije bio 'napet' nikome jer je to vrlo teško područje, zahtjevno, i očito se nitko nije borio za tu funkciju, fotelju, i nije trebalo zadovoljiti ničiji apetit. Ne vjerujem uopće da premijer ima pojma što Ured konkretno radi", rekla je Juretić.

Znaju to zato predstavnici ustanova za liječenje ovisnika, koji su svakodnevno surađivali s Uredom. "Uvijek su nam bili na raspolaganju, slušali naše sugestije, nas sa terena, koji na terenu radimo s ovisnicima, koji znamo kakva je prava slika. Uvijek su to uvažavali. Nadamo se da će Vlada tu odluku povući", rekla je Ivana Buterin iz zajednice za pomoć ovisnicima ''Mondo Nuovo''.

I dok je Ured koji se bavio drogama ukinula, Vlada nije dirala neke druge agencije i zavode. Pa tako svoje prostore još uvijek imaju primjerice Zavod za norme ili Hrvatski registar brodova.

Ured za droge godišnje je iz proračuna dobivao četiri i pol milijuna kuna. U Vladi nam kažu da ga pripajaju Ministarstvu zdravstva kako bi uštedjeli. No uštedjeti se neće primjerice na već spomenutom Zavodu za norme, koji će i dalje dobivati 10 i pol milijuna kuna iz proračuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene