Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene Zakona o državnim službenicima

Vlada najavila mogućnost izvanrednog otkaza u državnoj službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je Vlada danas predložila izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se uvodi mogućnost izvanrednog otkaza za državne službenike, a Saboru je uputila i prijedlog zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru.

Izmjenama zakona o državnim službenicima, po riječima ministra uprave Davorina Mlakara, ponovno se nakon 15 godina uvodi mogućnost izvanrednog otkaza. Takav bi otkaz državni službenik mogao dobiti nakon što ga se dva puta u pisanom obliku upozori da svoj posao nije obavio kvalitetno, na vrijeme i u skladu s pravilima.

Ako on i dalje ne popravi svoj način rada, onda mu se može izdati rješenje o prestanku službe, na koje se službenik može žaliti. Izmjenama su pooštrene i odredbe o mogućnosti otkaza zbog negativne ocjene i umjesto dosadašnje dvije godine sada se takav otkaz može dati nakon negativne ocjene za jednu godinu. Po dosadašnjim odredbama trebalo je i dvije i pol, tri godine da se na temelju negativne ocjene da otkaz. Ocjenjivanje je uvedeno 2005., a od tada do danas nitko zbog toga nije ostao bez državne službe, kazao je Mlakar.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Mjera bez rezultata

'To je očito bila mjera koja nije dala nikakav rezultat', rekao je Mlakar. Napominjući kako trenutne odredbe onemogućuju da se protiv sindikalnog povjerenika vodi stegovni postupak zbog propusta u službi, Mlakar je kazao da se i izmjenama povjerenika u sindikalnom djelovanju ne dira, ali su drugo povrede same službe.

U njegovoj sindikalnoj djelatnosti ga nitko ne dira, ali to ne znači da on ne može ukrasti televizor ili zapaliti zgradu i za to odgovarati, objašnjava. Izmjenama se omogućava i 'outsourcing' pomoćno-tehničkih poslova, što se u obrazloženju objašnjava i poteškoćama u obavljanju tih poslova zbog problema bolovanja, godišnjih odmora i slično.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru. Registar će voditi Ministarstvo uprave u suradnji s Financijskom agencijom, trebao bi zaživjeti od 31. ožujka i obuhvatio bi između 230 i 240 tisuća službenika, namještenika, ističe Mlakar. Uspostava registra koštat će proračun deset milijuna kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene