Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brođane moli za strpljenje

Plenković: "Otklonili smo strahove oko Istanbulske konvencije, čuli ste biskupa Puljića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je poručio kako je Vlada promptno reagirala na zagađenje vode u Slavonskom Brodu te pozvao Brođane na strpljenje.

Uoči početka sjednice premijer Andrej Plenković po običaju je komentirao aktualne događaje. Kazao je kako je tijekom praznika posjedio grad Hvar, gdje je s gradonačelnikom dogovorio održavanje sjednice Vlade na tom otoku u drugoj polovici listopada. Bit će posvećena turizmu i razvoju otoka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu"

"Imamo sjajne nove pokazatelje u turizmu, zasad 20 posto više noćenja nego lani, a raste broj domaćih gostiju", rekao je premijer.

"Molim stanovnike Slavonskog Broda za strpljenje"

Kad je riječ o zagađenju vode u Slavonskom Brodu, premijer je poručio da su obavljene sve potrebne radnje vezane uz javno zdravstvo.

"Moramo se osloniti na mišljenje struke. Uzorkovanje traje, a rezultati koje dobivamo pokazuju da je onečišćenje ispod rizičnih razina, ali mudrost nam nalaže da još pričekamo. Apeliram na strpljenje stanovnika Slavonskog Broda", kazao je premijer i dodao da je država reagirala promptno.

Podsjetio je i da traje istraga kako bi se utvrdilo je li onečišćenje povezano s incidentom vezanim za produktovod Croduxa.

"U ovom procesu vrlo brzo se dogovorilo spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište Sikirevci te će ono biti završeno u najbržem roku. Dostavili smo 16 cisterni, 61 spremnik, 600.000 vode u bocama. Naglasio sam da ćemo vodu dostavljati dokle god bude trebalo u ovakvoj situaciji", ustvrdio je premijer.

Podsjetio je kako će se aktualno prijepodne održati sljedeće srijede te da će se zbog zgusnotog rasporeda sljedeća sjednica Vlade održati u utorak.

Lakši uvjeti za taksi-prijevoznike

Vlada je potom usvojila nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji bi trebao olakšati uvjete taksi-prijevoznicima

"Uvode se pojmovi mikroprijevoza i integriranog prijevoza", kazao je ministar prometa Oleg Butković.

"U odnosu na važeći zakon posebno su značajne reformske mjere koje omogućuju liberalizaciju autotaksi-prijevoza, uvođenje elektroničke aplikacije, čime se daju doprinos digitalizaciji društva u sektoru prometa i razvija usluga informatičkog društva, ukidanje dosadašnje administrativnih ograničenja. Lakše će se dobivati licence bez ograničavanja broja dozvola, tu je i ukidanje obveze polaganja ispita o poznavanju grada u kojem se obavlja usluga, što je 750 kuna. Ovim propisom uredit će se maksimalna cijena dozvole koja  trenutno varira od grada do grada. U Zagrebu iznosi 1500 kuna, a  u Dubrovniku 10.000 kuna. Dozvole će prema našoj procjeni i izračunima pojeftiniti i do 300 posto. Samim time očekujem povećanje broja prijevoznika, otvaranje novih gospodarskih subjekata, a time i novo zapošljavanje", kazao je Butković.

Usvojen je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Plenković: "Otklonili smo strahove oko Istanbulske konvencije"

Ministirca socijalne skrbi Nada Murganić izvijesitla je da se interpelacija o radu Vlade zbog Istanbulske konvencije treba odbiti.

"Potpisnici ove interpelacije su neki koji su bili članovi bivše Vlade, a koji je nisu usvojili što me začudilo. Hrvatska jasno precizira što konvencija donosi u naš pravni poredak. Interpretatvinom izjavom otklonili smo strahove koji postoje kod dijela građana. Svi oni koji su imali dvojbe mogu prepoznati što je Vlada napisala u izjavi. S tom izajvom otklonili smo sve zabrinutosti i strahove kod birača i to ste mogli čuti i u jučerasnjoj izjavi biskupa Puljića", kazao je premijer.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene