Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Walk out model'

Ne možete vraćati kredit? Evo rješenja koje nude Vlada i HNB

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo rješenje za one koji teško vraćaju svoje kredite. Vlada i HNB razmatraju uvođenje takozvanog "walk-out" modela, u kojem dužnik može vratit stan banci i na taj način se riješiti duga. Ipak, financijski stručnjaci upozoravaju da takvi krediti skrivaju mnoge zamke te bi u startu za korisnike bili mnogo nepovoljniji i skuplji.

Kako ste u stan ušli, jednako tako moći ćete i - izaći. Od tuda i naziv "walk out", kako bi se trebala zvati nova opcija stambenih kredita koju razmatraju Hrvatska narodna banka i Vlada. U "walk out" opciji, ako upadnete u probleme, duga se rješavate tako da vratite ključeve stana banci.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Zaduženi građani u panici Prošli ga trnci kad je pogledao aplikaciju banke: ''Nisam siguran da je to pravilno''

'Više nisu onda dužni, odnosno ne ostaje dug na njima. Mislimo da je ljudima kojima je stvarno potrebna pomoć to najefikasniji način', kaže guverner HNB-a Boris Vujčić.

Pomoć je nedavno trebala i Iva Tadić, koja se našla u problemima zbog kredita u švicarcima. Da danas diže kredit, 'walk out' model ipak ne bi prihvatila.

'Eventualno je ta opcija za nekoga tko je tek digao kredit pa ostane bez posla kroz godinu ili dvije. Ali ako vi nakon 25 godina ostanete bez svega i stana, a ostalo vam je još 2-3 godine, stvarno ste onda nigdje i u velikom gubitku', smatra Iva.

Ako se gledaju podaci HNB-a, u Hrvatskoj ima oko 45 milijardi kuna nenaplativih kredita. 15 milijardi kuna građani su već prestali vraćati, a u tom iznosu, stambeni krediti sudjeluju s 5,5 milijardi kuna. Ideja je da 'walk out' model preokrene ove brojke, ali financijski stručnjaci upozoravaju.

'Taj kredit će u početku biti puno skuplji. Sa strane banke s povećanom kamatom i s povećanim troškovima, a sa strane osiguranja koje ćete morati plaćati, što je također dodatni trošak za taj slučaj mogućnosti povrata nekretnine i prekida kredita', upozorio je financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Peretić smatra kako većina poslovnih banaka neće pokazati interes za ovakav model. Jer kada im se vrati nekretnina i ovako je vrlo teško uspijevaju prodati dalje. Uz to, dužnike koji iskoriste 'walk out' opciju, banke će gledati kao manje kreditno sposobne, prilikom eventualnog uzimanja idućeg kredita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene