Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je donijela Strategiju Vladinih programa za razdoblje 2015. - 2017. te usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2015. – 2017.


Vlada je priopćila kako je telefonom dogovorila ostvarivanje Strategije Vladinih programa za razdoblje 2015. - 2017. predviđeno kroz 12 općih ciljeva:

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković: ''Mjere počele djelovati, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije'', Beroš upozorio na jedan veliki problem Sjednica Vlade RH - 4 Beroš izvijestio o 78 novih slučajeva koronavirusa. Cijene hrane i kozmetike više neće biti ograničene zbog epidemije

1. makroekonomska i gospodarska stabilnost,
2. optimalno ozračje za razvoj konkurentnoga gospodarstva,
3. ravnomjerni regionalni razvoj,
4. jačanje socijalne pravednosti,
5. zaštita, očuvanje i unapređenje zdravlja,
6. poticanje znanja, izvrsnosti i kulture,
7. zaštita okoliša i prostorni razvoj,
8. konkurentniji poljoprivredno-prehrambeni i ribarski sektor,
9. podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija,
10. jačanje pravne države i vladavine prava,
11. održavanje javne i državne sigurnosti na najvišoj razini i
12. daljnje jačanje međunarodnog položaja Republike Hrvatske i očuvanje nacionalnog identiteta.

U odnosu na Strategiju Vladinih programa za razdoblje 2014. - 2016. nije došlo do promjene u općim ciljevima. Naime, riječ je o dugoročnim ciljevima koji se ne mogu mijenjati iz godine u godinu, a ostvaruju se kontinuiranim mjerama i novim aktivnostima.

Milanović: Imao sam otvorene oči i uši za argumente najsiromašnijih

Strategija Vladinih programa uključuje načine ostvarenja iz navedenih ključnih reformskih mjera iz područja javnih financija, financijskog sektora, tržišta rada i konkurentnosti, ali kako je izrađena na temelju strateških planova svih ministarstva, sadrži i prioritetne aktivnosti i iz ostalih područja.

Neke od novih aktivnosti predviđenih ovim Prijedlogom strategije uključuju:

- uspostavu Informacijskog sustava upravljanja državnom imovinom
- daljnji prelazak na elektroničku javnu nabavu
- razvoj informatičkog i upravljačkog sustava za braniteljsku i stradalničku populaciju
- uspostavu Veteranskih centara
- provedbu cjelovite kurikuralne reforme osnovnog i srednjeg školstva
- provedbu Programa obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije
- unapređenje energetske učinkovitosti zgrada kroz provedbu Nacionalnih programa energetske obnove zgrada - obiteljske, višestambene i zgrade javne namjene
- racionalizaciju sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima
- informatizaciju procesa upisa novorođenog djeteta

Ovaj proces strateškog planiranja prepoznaje da su financijska sredstva ograničena, posebice uzimajući u obzir postojanje prekomjernog proračunskog manjka te Preporuke Vijeća za gospodarska i financijska pitanja EU kojima je predložena dinamika fiskalne prilagodbe za Republiku Hrvatsku s ciljem smanjivanja proračunskog manjka na razinu ispod 3% do 2016. godine.

To su i razlozi zbog kojih je bilo potrebno usmjeriti se na druge izvore financiranja. Republici Hrvatskoj su po pristupanju Europskoj uniji postali dostupni strukturni instrumenti kroz koje je moguće povući značajna novčana sredstva na projekte koji mogu biti usmjereni ispunjavanja svih općih ciljeva postavljenih ovom Strategijom. Na raspolaganju su sredstva iz sljedećih fondova: Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), Europskog socijalnog fonda (ESF), Kohezijskog fonda (CF), Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EARDF) i Europskog pomorskog i ribarskog fonda (EMFF).

U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2015. godinu i projekcijama za 2016. i 2017. godinu u okviru limita ukupnih rashoda koje utvrđuje Vlada Republike Hrvatske planirat će se sredstva za realizaciju ovih Vladinih programa.

Cijelu Strategiju Vladinih programa za razdoblje 2015 – 2017 možete pročitati ovdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook