Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor na konferenciji o izvozu

'Vlada će pomoći izvoznicima da izađu iz krize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvoznici su predvodnici oporavka gospodarstva te je bitno osigurati im ono najviše što Vlada može, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na otvaranju 8. međunarodne konferencije o poticanju izvoza koju je organizirala Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

'Temelj ne samo oporavka već temelj rada Vlade do 2011. godine je potpora izvoznicima, potpora svemu onome što nas može osnažiti da u trenutku kad uđemo u Europsku uniju i postanemo članica budemo uistinu snažni', kazala je Kosor. Podsjetila je kako su upravo izvoznici bili prve žrtve globalne krize te iznijela podatak da su u prvih šest mjeseci hrvatske tvrtke ostvarile više od 37 milijardi kuna prihoda od izvoza, što je oko 11 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Kosor je kazala kako je u drugom kvartalu ove godine zaustavljen pad BDP-a (u prvom tromjesečju pad je bio 6,7 posto, u drugom smanjenje 6,3 posto), što daje za pravo reći kako se vidi smjer izlaska iz krize.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Tvrtka Prostoria Koronakriza uzela danak Svaki četvrti poduzetnik uvjeren je da će završiti u stečaju: "Slabo gospodarstvo smo mi skuhali prije krize"

'Nepopularni potezi bili su nužni'

Kako je pad izvoza praćen padom BDP-a označio početak krize tako će i povećanje izvoza i nastavno na njega rast BDP-a biti izlaz iz nje, kazala je Kosor te ponovila kako je Vlada odlučna pomoći izvoznicima svojim jasnim i čvrstim programima. Istaknula je i kako je ozbiljnosti krize bila svjesna kada je preuzela dužnost predsjednice Vlade i kada je u kratkom razdoblju doneseno niz nepopularnih poteza (dva zakona o posebnim porezima). No, to je bilo nužno da bi se stabilizirale državne financije i kako bi se osigurala makroekonomska sigurnost i stabilnost, kazala je Kosor. Zahvalila je svim članovima Vlade na potpori te naglasila kako su tim, kako rade kao jedan, kako znaju što im je cilj te kako je sigurna da će tako biti i dalje. Kosor je podsjetila kako je Vlada u kontekstu aktualne krize i u sklopu antirecesijskog programa izradila program poticanja međunarodne konkurentnosti i internacionalizacije gospodarstva. Uz ostalo je spomenula i kako je Vlada povećala sredstva za HBOR.

Pojačan interes za kreditnim sredstvima

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev je istaknuo kako je zbog krize HBOR pojačan interes za kreditnim sredstvima osjetio već u drugoj polovini prošle godine. U prvih osam mjeseci ove godine odobreno je 445 kredita u vrijednosti od 3,36 milijardi kuna za kreditiranje izvoza, što je porast od 23 posto prema istom razdoblju lani. Najzastupljenije djelatnosti po ovom programu su proizvodnja hrane i pića, metalna proizvodnja, prerada drva, proizvodnja strojeva te proizvodnja proizvoda od gume i plastike. Što se tiče osiguranja izvoza u prvih je osam mjeseci osigurano oko 1,4 milijarde kuna izvoznih poslova te izdano oko tisuću polica osiguranja što predstavlja povećanje od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene