Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnjoj sjednici Vlade, premijer Zoran Milanović najavio je kvalitetnu raspravu o refrendumu o EU u Hrvatskom saboru.


Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović izjavio je danas kako će Vlada nastojati da se na prvoj sjednici Hrvatskog sabora, koja počinje 18. siječnja, kvalitetno raspravlja o referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te naglasio da Hrvatsku očekuje i donošenje uravnoteženog i realnog državnog proračuna.

Vezani članci Peđa Grbin o Sabi - 2 SDP zabrinut zbog jutrošnjeg napada na Markovu trgu, traže preispitivanje osiguranja Napadač na policajca pred Vladom Napadač s Markova trga u jezivoj objavi oglasio se nakon krvavog napada: "Dosta je bilo prevara"

Vlada je također prihvatila prijedlog zakona po kojem mobilni operateri moraju nastaviti plaćati nakanadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji do 1. srpnja 2013. godine, kada bi Hrvatska trebala ući u EU.

'U kriznim vremenima potrebna je jača solidarnost, a mobilni operateri i u krizi ostvaruju ogromne profite. No, glavni motiv za produljenje plaćanja posebnog poreza nije fiskalni nego socijalni i razvojni kako bi se operatere potaklo da više ulažu u infrastrukturu i smanje cijene mobilne telefonije koje su među najvišima u Europi' izjavio je premijer Zoran Milanović.

'Osim toga, za visoke profite telekom kompanija zaslužna je i kvalitetna infrastruktura koja je izgrađena kroz protekla desetljeća, kao i poslovni ambijent koji su naslijedili' dodao je Milanović.

Čačić: Država dobiva 300 milijuna kuna godišnje

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je da će naknadom država dobiti 300 milijuna kuna godišnje koliko bi, primjerice, bilo dovoljno za zadržavanje 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji, koja su izgubljena u zadnje tri godine.

Osim toga, te kompanije, čiji se ukupni godišnji prihodi kreću između 13 i 15 milijardi kuna, nisu kod nas htjele primijeniti odluku Europske komisije o ujednačavanju roaminga na razini tri do četiri puta nižoj od hrvatske, već na roamingu ostvaruju ekstraprofite.

Čačić je upozorio kako u EU telekom kompanije s bitno nižim profitom prosječno ulažu 100 eura po glavi stanovnika, a u Hrvatskoj, gdje je znatno viši profit, prosječno ulaganje iznosi 55 eura po stanovniku.

Zaostajanje u investicijama


Dodao je kako ni Vlada nije bez grijeha zbog zaostajanja u investicijama, te ustvrdio kako suglasnost za investicije na nacionalnim mrežama, radi ubrzanja procesa, mora davati država umjesto općina, gradova i županija.

'Očekujem ozbiljne razgovore s telekom kompanijama, rekao je. U investicijskom programu bit će osigurano oslobađanje od poreza na investiranu dobit i proporcionalno smanjenje poreznog opterećenja' najavio je Čačić.

Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je kako su operateri svjesni da se u Hrvatskoj nije dovoljno ulagalo pa su uputili Vladi prijedloge da putem HAKOM-a objavi natječaj za koncesije na radiofrekvencijama spektra digitalne dividende.

Naknade od tih koncesija mogle bi biti negdje u visini tih šest posto posebnog poreza, kazao je Linić.

Također su voljni obvezati se na investicije koje su dosad bile potpuno zapuštene i to posebno u optičkom kabliranju, gdje ima prostora za ulaganja od 4,5 milijardi eura. (Hina)