Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Draženu Slavici

Vještaci na suđenju za Kornate: Vatrogasci nisu bili poliveni benzinom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja bivšemu šibensko-kninskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici zbog tragedije na otoku Kornatu 2007. godine na Županijskome sudu u Zadru danas su svjedočili stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a.

Svih četvero vještaka isključilo je mogućnost da su vatrogasci na Kornatu poliveni benzinom. Na mjestu pogibije šibenskih vatrogasaca vještaci na dobivenim uzorcima tla i na ostatcima odjeće i opreme nisu pronašli tragove kerozina.

Tragovi motornog benzina koji su pronađeni potječu iz kanistra koji je gorio u požaru, ustvrdili su vještaci. "Kemijskom analizom dokaznih predmeta koje smo dobili od policije mogli smo samo utvrditi da na području na kojemu su stradali vatrogasci nije bilo nikakvih drugih lakozapaljivih tekućina osim motornoga benzina", rekla je vještakinja Ivana Bačić.

Pročitajte i ovo Marko Mihočević (Foto: Dnevnik.hr) Završne riječi ''Vatrogasni sustav bio je toliko kriminalan da je osim Slavice čitav niz drugih ljudi trebao biti na optuženičkoj klupi'' Slika nije dostupna Svjedočenje vještaka Novi detalji kornatske tragedije: Vatrogasci za bijeg imali 7 do 10 sekundi, moguće da su gorjeli dva puta

"Ni na jednom dostavljenom uzorku nismo pronašli tragove kerozina. Ovo potječe od benzina, to jest motornog benzina koji se koristi u automobilima", posvjedočila je Bačić, dodajući kako ostatci benzina koji su pronađeni u tragovima potječu iz kanistra za gorivo koji su vatrogasci nosili za crpke za vodu te da su ih po mjestu nesreće obućom proširili svi oni koji su na njemu bili nakon tragedije.

>> Suđenje za Kornate: 'Teško da je netko micao tijela'

Vještakinja Bačić također je odbila mogućnost da su poginuli vatrogasci bili poliveni gorivom te je objasnila odakle tragovi benzina na njihovoj odjeći i opremi. "S obzirom na to da smo na nekoj opremi ipak pronašli oskudne tragove benzina, a na drugoj nismo, moguće je da su tragovi benzina već oprije bili u doticaju s opremom s obzirom na njihovo rukovanje, čuvanje ili skladištenje", rekla je Bačić.

O brzini širenja požara svjedočio je vještak Davor Belas, koji je svoj nalaz temeljio na službenim bilješkama iz spisa, a nije bio na otoku Kornatu. S njegovim zaključkom da je uzrok pogibije eruptivni požar nisu se složili članovi obitelji poginulih vatrogasaca, koji su uložili prigovor. Suđenje se nastavlja 4. lipnja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene