Zoran Milanović godinu na vlasti završava s podijeljenim osjećajima kod građana.


CROBAROMETAR pokazuje da u ovom trenutku o njemu pozitivno mišljenje ima 46 posto građana, ali i 49 posto njih misli suprotno.

Vezani članci Crobarometar za svibanj 2018. (Foto: Dnevnik Nove TV) Podrška Predsjednici u padu, ali raste joj popularnost među biračima velike oporbene stranke Slika nije dostupna Karamarko nije omiljen, i među HDZ-ovcima je iza Josipovića

Tomislav Karamarko godinu na čelu HDZ-a završava s „mršavih“ 20 posto potpore kod građana, a njih 70 posto misli loše o šefu oporbe.

ZVJEZDANI TRENUTCI I POLITIČKO DNO

Zoran Milanović zvjezdani trenutak popularnosti imao je u siječnju, kada ga je podupiralo 73 posto građana, ali to se počinje topiti, u rujnu je pao na 44 posto potpore što je bio njegov najlošiji rejting.

Tomislav Karamarko stranku je preuzeo s potporom od 24 posto potpore u svibnju, blago mu je porasla potpora u lipnju na 30 posto, no od tada praktički pada, da bi godinu završio na potpori od 20 posto. Ili najlošije od kada se mjeri

VOLE LI HDZ-ovci PREMIJERA?

Zoran Milanović može biti zadovoljan činjenicom da je neprikosnoveni lider među svojim biračima i uživa potporu od 83 posto, ali zanimljivo i 26 posto HDZ-ovih birača ima pozitivno mišljenje o premijeru.

Tomislav Karamarko mora raditi na jačanju liderske pozicije unutar svog biračkog tijela. Naime podržava ga samo 54 posto njegovih birača. A tek 8 posto SDP-ovih birača ima pozitivan dojam o šefu HDZ-a.

Zoran Milanović često napada lidera laburista Dragutina Lesara za populizam a istodobno 60 posto birača Laburista ima pozitivan dojam o premijeru.


PREDSJEDNIK I DALJE NA VRHU

Predsjednik Josipović godinu završava kako ju je i počeo s preko 80 posto potpore, točnije 84. Značajno je povećao popularnost u zadnjih mjesec dana. Zanimljivo, potpora mu je značajno porasla kod birača HDZ-a i njih 80 posto ima pozitivan dojam o Ivi Josipoviću. Godinu može završiti spokojno jer je na ljevici neprikosnoveni lider s potporom 93 posto SDP-ovaca i 92 posto Laburista.


TOP LISTA POLITIČARA
Osim predsjednika koji je prvi drugi na listi popularnosti je Dragutin Lesar s potporom od 57 posto, potom Ivan Grubišić s potporom od 56 posto. Josip Leko novi predsjednik Sabor odmah je odletio u vrh i na četvrtom je mjestu s potporom od 54 posto. Potom slijedi premijer Milanović, a iz njega je Ruža Tomašić s 38 posto potpore. Ivan Jakovčić uživa potporu 28 posto, a istu potporu ima i Silvano Hrelja. Vladimir Šišljagić uživa potporu 28 posto birača, a svaki peti Hrvat pozitivno misli o Tomislavu Karamarku. Radimir Čačić uživa potporu od 17 posto i zanimljivo, niti odlazak iz Vlade nije utjecalo kod birača. Misle o njemu isto što i prije.


VELIKE STRANKE LOSE – LABURISTI PROFITIRALI 2012

SDP na vlasti i HDZ u oporbi kao velike stranke godinu završavaju blagim padom.

SDP na 26,6 posto potpore, a HDZ je na 19 posto. SDP je to jedan od tri najlošija rezultata, a ovaj mjesec su prvi put pali nakon nekoliko mjeseci blagog rasta.

HDZ pak s 19 posto ima jedan od najlošijih rezultata godine a Tomislav Karamarko ima razlog za brigu jer godinu završava s istim rejtingom s koji je stranka imala u svibnju kad ju je preuzeo. Zapravo SDP na vlasti uz sve nepopularne poteze nije izgubio dramatično potporu, a HDZ koji još prolazi unutarstranačku rekonstrukciju je tamo gdje je i bio. Pa i jedan i drugi predsjednik mogu biti uvjetno zadovoljni.


LABURISTI DOBITNICI – NARODNJACI GUBITNICI
Laburisti su stabilno treći s potporom od 9,9 posto. I tako već 4. mjesec. HSS godinu završava s 4,1 posto, a HSU s 3,5 posto. Ivan Grubišić bi dobio potporu od 3,4 posto potpore, a HNS godinu završava s 2,7 posto.

Pravaši imaju 2,6, a HDSSB 2,4 posto potpore. Blok umirovljenika je na 2,3 kao i HSLS. A IDS ima 1,4 posto. Ruža Tomašić pak godinu završava s potporom od 1,3 posto, a ostale stranke imaju 2,4 posto dok je neodlučnih 15,8 posto.

  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook