Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savez Dodir

'Vjerujemo da se može stvoriti društvo u kojem se gluhoslijepe osobe ne bore za smrt, već za život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir duboko je potresen nedavnim slučajem gluhih blizanaca Marca i Eddyja, kojima je odobren zahtjev za eutanazijom pošto su doznali da će izgubiti i vid, te je s današnje konferencije za novinare u Splitu pozvao javnost na uklanjanje predrasuda o gluhosljepoći.

Savez Dodir smatra posebno tužnim i neprihvatljivim što je slučaj belgijskih blizanaca u široj javnosti prikazan tako da je nastalo pogrešno stajalite o gluhosljepoći da je 'bolje umrijeti nego biti gluhoslijep'.

Krajem prosinca 2012. u Belgiji je obavljena eutanazija blizanaca Marca i Eddyja na njihov zahtjev, a Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir upozorio je danas da glugosljepoća ne smije niti bi trebala biti 'okidač' za takav tragičan kraj. 'Uvjereni smo da su odgovorne institucije zakazale te da se nije učinilo dovoljno da se blizancima omogući drugačiji izbor', navodi Dodir.

Predsjednica Udruge gluhoslijepih osoba Splita i Splitsko-dalmatinske županije Dušanka Šoda istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare kako je gluhoslijepe osobe jako povrijedilo što je većina javnosti prihvatila eutanaziju gluhoslijepih belgijskih blizanaca kao 'olakšanje' i 'sreću'.

>> Usmrćeni: Tražili su eutanaziju jer nisu čuli, a uskoro se ne bi ni vidjeli!

'Mnogi od nas su trenutačno u istoj situaciji kao braća iz Belgije, ali mi nismo spremni odustati, već smo spremni preći preko svake prepreke kako bismo mogli voditi što normalniji život', istaknula je Šoda, koja je i sama gluhoslijepa te je njezina izjava prevođena.

Rekla je kako je jedan od glavnih problema gluhoslijepih u Hrvatskoj, kojih je u savezu Dodir evidentirano 354, nedostatak prevoditelja, kojih je u Hrvatskoj samo sedam. 'Zahvaljujemo Ministarstvu socijalne politike i mladih na pruženoj financijskoj potpori za zapošljavanje sedam prevoditelja za gluhoslijepe iz cijele Hrvatske', rekla je Šoda.

Savez Dodir u priopćenju ističe kako je nužno osigurati novac za više prevoditelja kako bi kroz četiri regionalna centra za prevođenje svim gluhoslijepim osobama omogućio izlazak iz izolacije.Također, poziva širu javnost da svojim pozitivnim stajalištem i potporom utječe na promjenu stajališta i predrasuda o gluhosljepoći.

'Vjerujemo da zajedno možemo stvoriti društvo u kojem se gluhoslijepe osobe ne bore za smrt, već za život', navodi se u prioćenju Hrvatskoga saveza gluhoslijepih osoba Dodir. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potrebni prevoditelji 40 mališana u Hrvatskoj igraju igru koja nema zvuka Slika nije dostupna Nema smisla za humor Ovaj video Kim Jong Un mrzi i želi da nestane

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene