Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Par jednojajčanih blizanaca iz Belgije u dobi od 45 godina, koji su rođeni gluhi, usmrćeni su smrtonosnom injekcijom od strane belgiskih liječnika. Njih dvojica zatražili su eutanaziju kada su doznali da će uskoro i potpuno oslijepiti.


U ovom su vrlo specifičnom slučaju, koji regulira belgijski zakon o eutanaziji, blizanci iz Antwerpa odabrali smrt shvativši da uskoro neće ne samo čuti, nego ni vidjeti jedan drugoga.

Vezani članci Brisel Spriječen mogući teroristički napad: Uhićeni od ranije poznati po islamističkom ekstremizmu Slika nije dostupna OKONČANJE ŽIVOTA - Sve više ljudi traži eutanaziju, a nisu smrtonosno bolesni

Eutanazirani su u Sveučilišnoj bolnici Bruxelles u Jetti 14. prosinca prošle godine, nakon što su cijeli život proveli zajedno, piše Daily Mail.

Eutanazija je prema belgijskim zakonima legalna ukoliko oni koji je zatraže jasno i argumentirano obrazlože svoju želju i ponude dokaze da trpe, ili bi ubrzo mogli trpiti nepodnošljivu bol, naravno, sve uz nadzor i stručno mišljenje liječnika.

>> Broj eutanazija u Švicarskoj se usedmerostručio

Taj je zakon bitno drugačiji od onog u Švicarskoj, poznatoj po klinici u kojoj osoblje samo 'asistira' u počinjenju samoubojstva. U Belgiji osoba kojoj se odobri eutanazija igra aktivnu ulogu u cijeloj birokratskoj proceduri i pripremi eutanazije.

U Belgiji je samo u 2011. godini bilo 1.133 slučaja eutanazije, a uglavnom se radi o pacijentima u terminalnoj fazi karcinoma koji su odabrali eutanaziju. No, ovaj je slučaj posve neuobičajen jer nijedan od blizanaca nije trpio nepodnošljivu psihičku bol niti je bio smrtonosno bolestan.

Njihova obitelj od njih se oprostila smireno, rekli su liječnici, a prije samog postupka braća su popila kavu i potom zauvijek zaspala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju