Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetitelje broje po pojedenim hostijama

Vjerski turizam: Rijetki su oni koji danas nisu potrošili koju kunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem svijeta na raznim hodočašćima na godinu sudjeluje 300 milijuna ljudi. U Hrvatskoj, konkretne, ukupne brojke koje se odnose na vjerski turizam ne postoje. No, i današnji dan dokazuje kako je riječ o stotinama tisuća posjetitelja.

Premda je cilj posjećivanja svetišta prije svega duhovan, financijski dio ne može se ignorirati. Od prodaje nabožnih predmeta do ugostitelja koji su današnjim danom sigurno zadovoljni. Mjesta hodočašća, ujedno su i mjesta trgovine, jela i pića. Rijetki su oni koji danas u nekom od svetišta nisu potrošili pokoju kunu. Prodavači kažu, nije bajno, ali nije ni loše.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TISUĆE HODOČASNIKA Znate li zašto se Velika Gospa slavi baš 15. kolovoza? Slika nije dostupna Fotogalerija Mnoštvo vjernika pohodi Marijanska svetišta diljem Hrvatske

U najpoznatijem svetištu, onom u Mariji Bistrici, turistička zajednica zadovoljna je rezultatima. 'Može se reći da cijelo ovo mjesto, živi s time, a može se reći da i okolica', izjavila Vesna Habazin, iz Turističke zajednice Marije Bistrice.

>> 'Petak 13. srpnja je crni petak za Hrvatsku zbog usvajanja zakona o MPO'

U Hrvatskoj su 22 službena svetišta posvećena Majci Božjoj. Ono najstarije je na riječkom Trsatu. Upravo svećenstvo ima najbolji uvid u broj hodočasnika. Fra Serafin Sobol tvrdi kako su danas prebrojali 2.150 autobusa hodočasnika.

Točni podaci o broju posjetitelja ne postoje, već samo procjene. I to često dobivene zanimljivim metodama. Točni podaci o broju posjetitelja ne postoje, već samo procjene! I to često dobivene zanimljivim metodama. 'U dogovoru sa župom i svetištem, prema broju hostija', odala je tajnu Vesna Habazin.

Mariju Bistricu posjeti oko 800 tisuća na godinu. Slijede Trsat u Rijeci s 300, te Aljmaš na istoku Slavonije s 200-tinjak tisuća hodočasnika na godinu. Hrvatima jedno od najdražih, ono je preko granice, u BIH. Svake godine posjeti ga više od milijun vjernika iz cijeloga svijeta.

Za Sinj podatke iz turističke zajednice nismo dobili. Da je vjerski turizam ozbiljan posao, govori sljedeće. Naime, procjenjuje se da u cijelome svijetu, svetišta na godinu posjeti nevjerojatnih 300 milijuna vjernika!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene