Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki kazneni sud djelomično je ukinuo, a djelomično potvrdio prvostupanjsko rješenje kojim su odbijeni prijedlozi 11 okrivljenika iz afere Agrokor.


Visoki kazneni sud dijelom je odbio, a dijelom prihvatio žalbe 11 okrivljenih iz afere Agrokor.

Sa Suda priopćili da su žalbe odbijene te je prvostupanjsko rješenje postalo pravomoćno u dijelu u kojemu se obrana žalila na ''izdvajanje kao nezakonitih dokaza izvještaja neovisnog revizora za 2016. i zapisnika o ispitivanju jednog okrivljenika''.

Ivica Todorić Todorić najavio kaznenu prijavu protiv ministra Marića i Tonćija Korunića: "Ovo je čisti dokazani kriminal nevjerojatnih razmjera"

''Visoki kazneni sud smatra da je pravilno prvostupanjski sud zaključio da nije bilo razloga da se ovi dokazi izdvoje kao nezakoniti dokazi. Taj okrivljenik je ispitan pred državnim odvjetnikom uz sva procesna jamstva te odgovarajuće pouke i uz prisutnost branitelja. Ocjena o prihvatljivosti i vjerodostojnosti izrađenog izvještaja neovisnog revizora ne razmatra se u okviru instituta nezakonitosti dokaza. Ako dođe do potvrđivanja optužnice, to je zadatak raspravnog vijeća prilikom donošenja presude'', pojašnjavaju s Visokog kaznenog suda.

Prvostupanjska je presuda ukinuta u dijelu koji se odnosi na izdvajanje kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja kao nezakonitog dokaza. Visoki kazneni sud smatra da u prvostupanjskoj odluci ''nema razloga o odlučnim činjenicama'' te da su ''razlozi koji su navedeni nejasni i u znatnoj mjeri proturječni''.

Ivica Todorić Todorić na optužnicu tešku 18 milijardi kuna tek odmahuje rukom: "Ma to će pasti k'o kruška". Komentirao i prodaju Leda

Visoki kazneni sud dao je i uputu prvostupanjskom sudu o ponovljenom odlučivanju provede i suđenje o zakonitosti dokaza.

''U ponovljenom odlučivanju prvostupanjski će sud otkloniti pogreške na koje je upozoren. Osim toga cijenit će da se strankama, odnosno obrani, u ovom stadiju postupka mora omogućiti utvrđenje koje su sve osobe sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja. Jedino tako obrana može doći do relevantnih saznanja potrebnih za utvrđenje ima li razloga za izuzeće vještaka. O tome ovisi zakonitost nalaza i mišljenja. Nakon toga sud može ocijeniti prihvatljivost i osnovanost takvih zahtjeva odnosno prijedloga.

Prvostupanjski će sud, odnosno optužno vijeće, da bi udovoljilo toj obvezi, pri ponovnom odlučivanju provesti suđenje o zakonitosti dokaza. Pri tome će kao svjedoka pozvati osobu koja je potpisala nalaz i mišljenje. Ta osoba će se ispitati kako bi se utvrdili relevantni podaci o ostalim osobama koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja.

Ivica Todorić (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Podignuta još jedna optužnica za Agrokor: Todorića i još 22 osobe tereti se za malverzacije teške više od 17 milijardi kuna

Imena osoba koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja ne uživaju u kaznenom postupku zaštitu prema Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka i to zbog potrebe ravnopravnosti oružja koje je sastavnica načela pravičnog suđenja i cilja kaznenog postupka.

Ovisno o dobivenim podacima, kao i o daljnjim dokaznim prijedlozima, prvostupanjski će sud utvrditi i na koje se poslove odnosio angažman drugih pravnih osoba. Utvrdit će i kakva je bila priroda prijašnjeg poslovnog odnosa između pravnih osoba koje su sudjelovale u izradi vještačenja i oštećenog trgovačkog društva, odnosno je li ona takve kvalitete da predstavlja osnovu za subjektivni ili objektivni test pristranosti'', stoji u priopćenju Suda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju