Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na rubu siromaštva

Više od 500 tisuća umirovljenika živi s 1.247 kuna mjesečno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova formula za usklađivanje mirovina,koja bi trebala stupiti na snagu 1.siječnja iduće godine, ima punu podršku Matice umirovljenika Hrvatske. Dosadašnja 'švicarska formula' i zamrzavanje mirovina doveli su većinu umirovljenika na rub egzistencije, poručuju iz Matice.

Analizirajući kretanje prosječnih mirovina, Matica umirovljenika Hrvatske je uočila da čak 561.500 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od svega 1.247 kuna, dok više od tri četvrtine umirovljenika (77,5 posto) prima prosječnu mirovinu od 1.680 kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare te umirovljeničke udruge.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Umirovljenici zajedno Ljeto klizi svome kraju, frustracije građana rastu. Što radi oporba? ''To naprosto nije normalno''

J.Kovačić: 'Polovica umirovljenika je na rubu egzistencije, to se u Europi naziva - siromaštvom'
 

Polovica umirovljenika prima mirovinu s kojom se ne može preživjeti i koja je niža od nekih oblika socijalne pomoći.

'U Europi se to tretira kao siromaštvo, pa bi se moralo i kod nas', rekao je zamjenik predsjednika Matice Josip Kovačić.

Drastični pad standarda umirovljenika posljedica je odluke prošle Vlade, kojom je bio zamrznut rast rast mirovina u 2010. i 2011. godini, zbog čega su mirovine izgubile 10 posto vrijednosti, kao i primjene švicarske formule za usklađivanje mirovina, po kojoj se zbraja 50 posto rasta plaća i 50 posto rasta cijena.

>>Umirovljenički život: S mirovinom jedva spajaju kraj s krajem

Sadašnja Vlada je 'odmrznula' mirovine i ponovno uvela usklađivanje, ali zbog primjene švicarske formule mirovine su lani porasle tek za 2,45 posto, dok je inflacija iznosila 5,1 posto.

'Izračunali smo da su zbog švicarske formule mirovine u 10 godina rasle 10,45 posto manje nego da su se usklađivale s rastom plaća', kaže Kovačić.

Zbog toga Matica, kao i ostale umirovljeničke udruge i Hrvatska stranka umirovljenika, snažno podržava prijedlog za uvođenjem tzv. varijabilne formule za usklađivanje mirovina. Po njoj bi se iznos mirovine računao tako da se zbroji 80 posto povoljnijeg faktora za umirovljenike, ovisno o tome jesu li više rasle plaće ili cijene, i 20 posto faktora s nižim rastom.

>>Matica umirovljenika: Spriječite ovrhe iznad jedne trećine mirovine!

Matica ocjenjuje varijabilnu formulu u omjeru 80:20 kao najpovoljnije rješenje u vrijeme sadašnje ekonomske krize i tražit će da se ona ugradi u novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji bi trebao biti usvojen najesen, a u primjeni od početka 2014. No, očekujemo da će Vladi biti prihvatljivija formula 70:30, što je također povoljnije od sadašnje formule. Spremni smo na dijalog i kompromis, ali nećemo pristati na niži omjer od 70:30 jer bi se u tom slučaju praktički vratili na švicarsku formulu, kaže Kovačić. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene