Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S nevažećim je osobnim iskaznicama čak 130.314 osoba.


Više od 293 tisuće hrvatskih državljana nema regulirano prebivalište, pokazuju to podaci Ministarstva unutarnjih poslova.

Ima i onih koji, unatoč upozorenju MUP-a, i dalje imaju osobne iskaznice na kojima nemaju kućni broj, odnosno piše im 'bb'. Ako to ne učine do Nove godine - bit će odjavljeni iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Prema podacima MUP-a 293. 853 hrvatskih državljana nema regulirano prebivalište. Od toga je 44.157 prijavljenih na adresama s kućnim brojem nula ili 'bb'. S nevažećim je osobnim iskaznicama čak 130.314 osoba. Tu je i 119.382 onih koji su u vrijeme donošenja Zakona o prebivalištu 2012. bili stariji od 16 godina, a još nisu zatražili osobnu iskaznicu.

'Da bi građani uskladili podatke na osobnoj sa stvarnom adresom, imaju rok do 29. 12. 2014.. Taj rok je produžen prošle godine za godinu dana, a da li će biti i ove godine to ne znam', kaže Arsen Bauk, ministar uprave (SDP).

Vezani članci Osobna iskaznica, ilustracija Državni tajnik MUP-a otkrio koji podaci bi se mogli naći na čipu novih osobnih iskaznica Osobna iskaznica Istekla vam je osobna? MUP objavio upute. Iduće godine dobivamo nove, pogledajte tko će ih prvi morati promijeniti

'Građanin drugog reda': Zbog marame joj nisu htjeli izdati osobnu iskaznicu

Za promjenu osobne potrebna je jedna fotografija i 48. 90 kuna.
'Napominjemo kad su u pitanju stare i nemoćne osobe koje nisu sposobne same doći u policijsku postaju službenici policije će izlaziti na teren i po prethodnom dogovoru će se od njih zaprimati zahtjevi', pojašnjava Ana Čepić iz PU Splitsko-dalmatinske.

Tko ne ažurira adresu - bit će odjavljen iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu. A tko nema urednu adresu - nema ni pravo glasovati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook