Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPISAN UGOVOR

Počinje sustavno sređivanje katastra: Novim izmjerama do čiste situacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpisivanjem Ugovora o geodetskim katastarskim uslugama Državna geodetska uprava primijenjuje mjere unaprjeđenja sustava zemljišnih knjiga što konačno pogoduje budućim investicijama, gradnji te kupnji i prodaji, posebno na lokalnoj razini.

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek i direktori tvrtki izvođača geodetskih radova, 17. srpnja potpisali su ugovor o javnim uslugama o obavljanju geodetsko katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina na području 22 jedinice lokalne samouprave.

Pročitajte i ovo Poziv: Život bez adrese - 3 POZIV Dnevnika Nove TV Muke s adresama, mještani ni sami ne znaju gdje stanuju: "To je načelnik više-manje na svoju ruku napravio" Ilustracija Doznajte kako do podataka Planirate kupovinu nekretnine i bojite se prevare? Provjerite podatke u vlasničkom listu, dokumenti su dostupni na internetu

Temeljem navedenih ugovora izvršit će se katastarska izmjera na području 49483 hektara, te će obuhvatiti 112 208 katastarskih čestica. Vrijednost ugovorenih radova je 80,4 milijuna kuna.

Nakon izvršenja dogovorenih mjera i radova ova promjena će doprinijeti sređivanju evidencije stanja katastra i zemljišnih knjiga, održivom prostornom planiranju, efikasnijim investicijama kao i pravnoj sigurnosti vlasništva nad nekretninama.

Državna geodetska uprava je za geodetsko katastarske usluge u svrhu izrade katastra nekretnina osigurala 29,2 milijuna kuna dok će preostala sredstva osigurati jedinice lokalne samouprave i to u iznosu od 43,2 milijuna kuna, a županije u iznosu 8,0 milijuna kuna.

Državna geodetska uprava tako doprinosi primjeni mjera koje su predviđene Nacionalnim programom reformi Vlade Republike Hrvatske za 2017. godinu, a koje se tiču unapređenja sustava katastra i zemljišnih knjiga.

Jedna od mjera unapređenja sustava prema navedenom Nacionalnom programu reformi je i „Program katastarskih izmjera te osnivanja i obnove zemljišnih knjiga“ pri čemu osobito treba naglasiti činjenicu da je od ukupne površine teritorija RH gotovo 71% javno vlasništvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene