Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpisivanjem Ugovora o geodetskim katastarskim uslugama Državna geodetska uprava primijenjuje mjere unaprjeđenja sustava zemljišnih knjiga što konačno pogoduje budućim investicijama, gradnji te kupnji i prodaji, posebno na lokalnoj razini.


Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek i direktori tvrtki izvođača geodetskih radova, 17. srpnja potpisali su ugovor o javnim uslugama o obavljanju geodetsko katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina na području 22 jedinice lokalne samouprave.

Vezani članci Krešo Beljak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ni Krešo Beljak kuću nije upisao u katastar: ''Svi koji se trude iskopati moj grijeh su zaboravili da sam ju gradio kreditom'' Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković o Kuščeviću: ''Moj ritam je takav da ne mogu na osnovu kratkih medijskih naslova pratiti sve te teme''

Temeljem navedenih ugovora izvršit će se katastarska izmjera na području 49483 hektara, te će obuhvatiti 112 208 katastarskih čestica. Vrijednost ugovorenih radova je 80,4 milijuna kuna.

Nakon izvršenja dogovorenih mjera i radova ova promjena će doprinijeti sređivanju evidencije stanja katastra i zemljišnih knjiga, održivom prostornom planiranju, efikasnijim investicijama kao i pravnoj sigurnosti vlasništva nad nekretninama.

Državna geodetska uprava je za geodetsko katastarske usluge u svrhu izrade katastra nekretnina osigurala 29,2 milijuna kuna dok će preostala sredstva osigurati jedinice lokalne samouprave i to u iznosu od 43,2 milijuna kuna, a županije u iznosu 8,0 milijuna kuna.

Državna geodetska uprava tako doprinosi primjeni mjera koje su predviđene Nacionalnim programom reformi Vlade Republike Hrvatske za 2017. godinu, a koje se tiču unapređenja sustava katastra i zemljišnih knjiga.

Jedna od mjera unapređenja sustava prema navedenom Nacionalnom programu reformi je i „Program katastarskih izmjera te osnivanja i obnove zemljišnih knjiga“ pri čemu osobito treba naglasiti činjenicu da je od ukupne površine teritorija RH gotovo 71% javno vlasništvo.