Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više novca za zatvorski sustav?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako podupiru izvješće o stanju zatvorskog sustava u 2005., saborski su klubovi u popodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora upozorili na alarmantno stanje u hrvatskim zatvorima, kaznionicama i odgojnim zavodima, pozivajući Vladu RH da žurno izdvoji proračunski novac za saniranje lošeg stanja toga sustava.

'Stanje je alarmantno i vrlo opasno', ocijenila je zastupnica Ingrid Antičević-Marinović (SDP), te pozvala Vladu da odmah iz proračunskih rezervi osigura novac kojim bi se sustav rasteretio i poboljšao koliko god je to moguće.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi

Smatra kako Hrvatska mora kazneno-pravno politiku voditi tako da se zatvorskom kaznom kažnjavaju samo najteža i najpogibeljnija društveno opasna ponašanja, dok bi se se ona lakša kaznena djela te prekršaji kažnjavali novčano.

'Zbog nehumanih uvjeta u zatvorima nastaje sustav odmazde, a ne da je svrha kažnjavanja resocijalizacija i preodgoj', tvrdi SDP-ova zastupnica.

Nikola Vuljanić (HNS) drži kako je potrebno jasno političko
opredjeljenje za saniranje sustava, da bi se zatvorski sustav trebao rasteretiti onih koji kaznu služe zbog prekršaja, te da se unaprijedi sustav rada za opće dobro, da na taj način osuđenici za lakša kaznena djela mogu 'odraditi' kaznu na slobodi, društveno korisnim radom.

Stjepan Kozina (HSU) nedopustivim smatra prekovremeni rad u zatvorima, ističući kako je posao zatvorskog čuvara vjerojatno najstresnije zanimanje, te stoga traži novozapošljavanje.

HSS-ovac Miroslav Čačija neprimjerenom je ocijenio nedavnu izjavu pomoćnika ministrice pravosuđa i čelnika Uprave za zatvorski sustav, Ivana Damjanovića, kako suci više u zatvore, zbog pretrpanosti, ne bi trebali slati one koji ne plaćaju prekršajne kazne te osuđenike kojima je zapriječena kazna zatvora kraća od pola godine. Smatra, naime, da ja ta izjava poziv na kršenje zakona.

Pero Kovačević (HSP), hvali Damjanovića zbog, kako je rekao,
istinitog i cjelovitog izvješća kojim se prikazuje realno stanje
kaznionica, a 'nije farbano izvješće da bi se loše stvari prikazale dobrima'.

'Izvješće je odlično, a stanje alarmantno i katastrofalno', rekao je zastupnik HSP-a Kovačević. 

Da bi Vlada u proračunu za iduću godinu trebala izdvojiti veća
sredstva za zatvorski sustav smatra i Niko Rebić (HDZ), posebno za obnovu postojećih i gradnju novih kaznionica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene