Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što jedemo?

Nema strategije: Izvozimo vrhunsku hranu, uvozimo tuđe smeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lani smo uvozili iz ukupno 125 zemalja. Marmelada je bila jedina namirnica koje smo više izvezli nego uvezli.

Većina hrane koju svakodnevno stavljamo na naše stolove - nije proizvod s domaćih polja ili voćnjaka - već iz uvoza. Tako smo u prva tri mjeseca ove godine uvezli 686 milijuna dolara poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a u istom tom razdoblju izvezli hrane u vrijednosti svega 378 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Hrana sve skuplja - 1 Tko kreira cijene? Cijene hrane u svijetu padaju, a u hrvatskim trgovinama i na tržnicama sve je skupo: Ipak, jedan je proizvod - jeftiniji Trgovina sa Srbijom - u minusu - 4 Novi trend u ekonomiji Mejd in Srbija! Prvi put Hrvatska ima manjak u trgovini s tom susjednom zemljom, a ekonomisti objašnjavaju zašto je to očekivano

Domaći krastavci, mahune, paprika... ponuda na zagrebačkom Dolcu. Ali hranu i dalje puno više uvozimo nego izvozimo.

'Mislim da je to velika pogreška, da mi imamo dovoljno i ljudi i neobrađenog zemljišta', kaže Nada. Prodavač na Dolcu Željko smatra da je sve stvar nabave, ponude i potražnje. Uvozna hrana je jeftinija, ali boje se kupci, i lošije kvalitete. Iz Hrvatske poljoprivredne komore ističu, izvozimo prvu klasu, a uvozimo nižu. Postoji i rješenje, ali manjka sluha.

A gdje je domaće? Čak dvije trećine proizvoda koje nudimo turistima dolaze iz – uvoza!

'Sve ono što se primjenjuje na našu hranu koja se izvozi treba primijeniti i na hranu koja se uvozi', objašnjava Mijo Latin iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Domaće je domaće, ali samo je prošle godine svaki građanin u prosjeku pojeo čak 30 kilograma stranog povrća odnosno 43 i pol kilograma voća iz uvoza.

Tako smo u 2013. pojeli 1800 tona uglavnom kineskog češnjaka, 5320 tona smrznutih pilića čak iz Brazila, a uvezli smo i nevjerojatnih 29.000 tona krumpira. Ne znate vjerojatno da jedete masline prerađene u Češkoj ili gljive uzgojene u Mađarskoj.

Lani smo uvozili iz ukupno 125 zemalja, a sjekira nam je umjesto u med, upala u marmeladu. Jer jedino smo nje više izvezli nego uvezli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene