Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međimurski Zavod za javno zdravstvo objavio je da prema neslužbenim podacima virus zapadnog Nila cirkulira Međimurskom županijom, zbog čega veterinari provode monitoring konja na tom području.


'Nedavno smo primili obavijest Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da veterinarska služba provodi monitoring konja na području Hrvatske u svrhu praćenja infekcije virusom zapadnog Nila kod tih životinja. Tim praćenjem koje je provođeno i u našoj županiji, u zadnjih godinu dana otkriveni su seropozitivni konji na virus zapadnog Nila s udjelom većim od osam posto. Ovi neslužbeni podaci ukazuju na cirkulaciju tog virusa i u Međimurskoj županiji', navodi se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Vezani članci Ilustracija Nećak nožem napao strica, a onda je njegov sin uzeo sjekiru: 20-godišnjak se bori za život Ilustracija Cijela posada aviona u karanteni zbog majmunskih boginja: "Svima je rečeno da ne govore o tome"

>> Prva sumnja na infekciju virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj

Epidemiologinja Višnja Smilović, voditeljica Djelatnosti za epidemiologiju u čakovečkom ZJZ-u, ističe da se dosad vjerovalo da virus cirkulira samo u istočnoj Slavoniji, a sad se pokazalo da se proširio i u druge dijelove Hrvatske.

Prvi slučajevi oboljenja ljudi u Hrvatskoj zabilježeni su prošle godine u Slavoniji.

U ZJZ-u upozoravaju da je od 'izuzetne važnosti provoditi cjeloviti program suzbijanja komaraca, kako bi se spriječila pojava i širenje zarazne bolesti'.

Najvažnija je, naravno, dezinsekcija, koju u Međimurskoj županiji provodi mali broj općina i gradova. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju