Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veterinari provode monitoring

Virus zapadnog Nila možda nose i konji u Međimurju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međimurski Zavod za javno zdravstvo objavio je da prema neslužbenim podacima virus zapadnog Nila cirkulira Međimurskom županijom, zbog čega veterinari provode monitoring konja na tom području.

'Nedavno smo primili obavijest Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da veterinarska služba provodi monitoring konja na području Hrvatske u svrhu praćenja infekcije virusom zapadnog Nila kod tih životinja. Tim praćenjem koje je provođeno i u našoj županiji, u zadnjih godinu dana otkriveni su seropozitivni konji na virus zapadnog Nila s udjelom većim od osam posto. Ovi neslužbeni podaci ukazuju na cirkulaciju tog virusa i u Međimurskoj županiji', navodi se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Pročitajte i ovo Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV povećan broj oboljelih Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja Ilustracija Smrtonosna bolest Otkriven vrlo zarazan soj ptičje gripe na farmi: Najavljeno ubijanje više od 100.000 kokoši

>> Prva sumnja na infekciju virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj

Epidemiologinja Višnja Smilović, voditeljica Djelatnosti za epidemiologiju u čakovečkom ZJZ-u, ističe da se dosad vjerovalo da virus cirkulira samo u istočnoj Slavoniji, a sad se pokazalo da se proširio i u druge dijelove Hrvatske.

Prvi slučajevi oboljenja ljudi u Hrvatskoj zabilježeni su prošle godine u Slavoniji.

U ZJZ-u upozoravaju da je od 'izuzetne važnosti provoditi cjeloviti program suzbijanja komaraca, kako bi se spriječila pojava i širenje zarazne bolesti'.

Najvažnija je, naravno, dezinsekcija, koju u Međimurskoj županiji provodi mali broj općina i gradova. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene