Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za nekoliko tisuća kuna

Vinkovčanin smanjio račune za grijanje solarnim pločama od limenki piva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U firmi, gdje radim već 20 godina, naučio sam da je sve moguće ako je čovjek uporan', poručuje Darko Grgurić iz Vinkovaca.

Uštedjeti se može na razne načine, a jedan od njih prakticira i 39-godišnji Vinkovčanin Darko Grgurić koji je uz pomoć uputa na internetu i vlastitih ideja napravio solarne ploče od limenki piva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oduzeo prednost U Vinkovcima poginuo motociklist Slika nije dostupna Većina novca iz predpristupnih fondova Pročitajte u koje projekte Vinkovici ulažu 3,5 milijuna kuna

'Sâm sustav nije u potpunosti moja inovacija, osim možda po upotrebi kvalitetnijih materijala i bržem sastavljanju samog kolektora. Na internetu možete vidjeti kako kutije kolektora sastavljaju od šperploče, ubacuju stiropor unutra i slično. To nije dugog vijeka – provjereno', pojašnjava Grgurić za Dnevnik.hr.

Ideja o tome da bi mogao pokušati napraviti solarnu ploču javila se kada je s prijateljima razgovarao o mjesečnim režijama. Cijena grijanja u zimskim mjesecima posebno je visoka, pa je tako i račun za plin možda ponajveći problem.

'Usporedbe radi, na godišnjoj razini, 2010. cijena m³ plina je bila 2,80 kuna, a računi za grijanje su bili oko 7.300 kuna. U 2015., otkada imamo kolektore na kući, kada je cijena plina oko 4 kuna po m³, računi za grijanje su se smanjili na 5.800 kuna; s tim da su na mojoj kući kolektori zasada orijentirani prema zapadu (zbog položaja krova) te su kraće izloženi Sunčevoj svjetlosti', otkrio je Grgurić

O solarnim pločama koje može izraditi i kod kuće počeo je razmišljati prije četiri godine. 'Sama pomisao da mogu učiniti nešto čime bih, u ovim vremenima pogotovo, te prvenstveno sebi i svojoj obitelji, a zatim rodbini i prijateljima (koji su mi ukazali povjerenje s obzirom da je to kod nas veoma nepoznato) mogao omogućiti nešto veći kućni budžet, učinila mi se kao izazov', priča Grgurić.

Za izradu kolektora portrebna dva dana

Budući da već 15 godina radi u proizvodnji, upoznao se s raznim materijalima. 'Da napravim prvu ploču, trebalo mi je 15 do 20 dana, jer nisam imao ništa od alata kojim bih si olakšao ili ubrzao određene procese prilikom izrade kolektora, te sam morao sve improvizirati slično kao što i danas možete vidjeti na internetu. Danas su mi za izradu jednog kolektora potrebna dva dana', tvrdi ovaj Vinkovčanin.

Prvi je kolektor stavio na staru obiteljsku kuću. 'Najveći tadašnji problem bio mi je postići optimalnu snagu ventilatora da se kolektor ne bi previše hladio, ali bilo je i drugih nedostataka. Kolektori funkcioniraju na način da preko ventilatora uzimaju zrak iz prostorije ili čak izvana te ga se izoliranim cijevima provlači kroz kolektor u kojem se za sunčanog vremena zimi zrak zagrijava 65°C-70°C. Izoliranim cijevima ubacuje ga se u prostor koji grijemo ako je na krovu, a ako je na zidu, ubacivanje zraka je direktno u prostoriju', objasnio je Grgurić.

Za Dnevnik.hr otkriva da bi uskoro planira u takav kolektor napraviti sustav cijevi koji može, osim zraka, grijati i vodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene