Koronavirus bit će prvi zadatak budućeg ministra zdravstva. Vili Beroš otkrio je kako će u Bruxellesu organizirati konferenciju na ovu temu s drugim ministrima zdravstva.

Galerija


Kandidat za ministra zdravstva Vili Beroš bio je u prvom posjetu Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Otišao je unijeti promjene u imovinsku karticu.

Vezani članci Predsjednica KoHOM-a dr. Nataša Ban Toskić KoHOM uputio oštre poruke ministru Berošu: "Iznio je potpunu laž i propuste u funkcioniranju sustava pokušao svaliti na leđa obiteljskih liječnika" Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš nakon odluke EMA-e o cjepivu AstraZenece: ''Ovo ne smije biti razlog opuštanju. Pokažimo da znamo i možemo bolje''

Vili Beroš je, inače, za ponedjeljak već dogovorio i sastanak s liječnicima i sindikatima oko prekovremenih sati. U razgovoru za Dnevnik Nove TV, kaže da je spreman i otići, ne riješi li taj problem.

"Radi se o refinanciranju mojih kreditnih obveza jer srećom liječnička komora je omogućila u jednoj banci kredite po povoljnijim kamatama. To sam refinancirao“, kaže Beroš. A supruga je, tvrdi, naslijedila - četvrtinu stana. Novih satova nema, a posebnu pozornost u kartici izazvao je onaj vrijedan 35 tisuća kuna.

"Potpuno je nebitno što je to sat na dar za doktorat od mojih roditelja, volim satove, najčešće nosim neke sportske“, rekao je Beroš. Kad smo kod sata, vremena do kraja mandata i nema previše, pa će Beroš, uvjerava, među prioritete staviti nekoliko tema.

Prva je prekovremeni rad liječnika.

"Ako spriječimo buduće tužbe liječnika za njihova prava spriječit ćemo sudske troškove, državi smanjiti ukupne troškove tog problema kojeg moramo razriješiti“, kaže Beroš. U uspjeh ne dvoji, no, spreman je i na ostavku ne bude li rezultata.

"Ako ne pokrenem inicijativu i razgovor i u razumnom roku ne postignem konsenzus i ne iznjedrim zakon o plaćama liječnika, ako ćemo ići u tom smjeru, budite sigurni da ću priznati neuspjeh i odstupiti“, najavljuje Beroš.

Čekaju ga i liste čekanja su veliki problem, ali i pitanje pet CT uređaja. Kao liječnik, sklon je kombinaciji - privatnog i javnog.

"Po meni je kombinacija najbolja, i to mislim da je na neki način najrealnije, trebamo možda s druge strane u ovom trenutku nabavljati možda uređaje koje nemamo“, kaže Beroš.

A ono što traže pacijenti iz doline Neretve, su promjene u sustavu zdravstvene skrbi. Pa je zbog toga, 15 dana Ivo Matičević pješačio od Metkovića do Zagreba. Iznenadio ga je budući ministar zdravstva koji je izašao pred njega, i studenticu s invaliditetom - Lauru.

Još je jučer spominjao je i hitnu helikoptersku službu. Danas kaže, svjestan je da ju je nemoguće uspostaviti u 6 mjeseci.

"Nije to samo zbog turista, to je prvenstveno zbog naših građana, naših bolesnika, oblika naše države“, kaže Beroš koji je razgovarao i s Milanom Kujundžićem.

"Vrlo ljudski, od njega sam čuo riječi poput riječi koje sam čuo od svog oca“, rekao je Beroš i dodao kako mu je prethodnik dao i poneki savjet, ali ne za imovinsku karticu, već funkciju koju bi trebao obnašati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr