Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće časti HND-a: Pukanić nije smio objaviti supruginu liječničku dijagnozu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik uprave NCL Media grupe Ivo Pukanić nije smio zloupotrijebiti poziciju i u svojoj kolumni na stranicama tjednika "Nacional" objaviti liječničku dijagnozu i povijest bolesti svoje supruge, ustvrdilo je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva (HND) u svojoj odluci o isključenju Pukanića iz članstva u HND-u.

Vijeće je objavilo obrazloženje odluke u kojemu se, među ostalim, navodi da je Pukanić nepobitno povrijedio odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara, ali i Zakon o medijima, Zakon o zaštiti prava pacijenata, Zakon o ravnopravnosti spolova.

Pročitajte i ovo Paljenje svijeća za novinarke i novinare - 1 HND i Sindikat novinara Hrvatske Bdjenje i zapaljene svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi Prosvjed novinara u Splitu "Zakon opasnih namjera" Novinari prosvjedovali protiv lex AP: "Plenki je malo nervozan"

Po ocjeni Vijeće, prateći slučaj Pukanić o Kodeks su se u manjoj mjeri ogriješili i neki drugi novinari, napose Nove TV koji su višekratno objavili uznemirujuće i dramatične snimke prisilnog policijskog odvođenja Mirjane Pukanić iz njezina doma u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, kao i, kako kažu u Vijeću, nehumano dočekivanje pacijentice po izlasku iz zdravstvene ustanove.

"Iako je veći broj hrvatskih medija odigrao iznimno važnu ulogu u rasvjetljavanju ovog slučaja, napose u razotkrivanju propusta u radu institucija sustava (zdravstvo, policija, inspekcija...), nepobitno je da se ovom obiteljskom i ljudskom dramom medijski manipuliralo i za potrebe najprizemnijih profitno-tiražnih interesa i međusobnog obračuna medijskih izdavača. Stoga, upravo zbog prava i obveze novinara da p(r)ozivaju sve relevantne institucije na apsolutno poštivanje zakona, kako bi se zaštitila temeljna ljudska prava, smatramo da, radi vjerodostojnosti struke i očuvanja temeljnih profesionalnih i etičkih načela, moramo ukazivati i na vlastite propuste te ih, u skladu s Kodeksom časti hrvatskih novinara, primjereno sankcionirati", navodi se u odluci Vijeća časti.

Pukanić kojemu je 2000. dodijeljena najveća nagrada HND-a "Novinar godine" na odluku o isključenju može se žaliti u roku od 30 dana od primitka.

Pukanić je sinoć izjavio da mu je odluka Vijeća časti smiješna, ocjenivši kako u novinarskoj udruzi vlada jednoumlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene